Fostul consilier în probleme de securitate naţională John Bolton afirmă într-un manuscris că preşedintele american Donald Trump voia să blocheze un ajutor militar destinat Ucrainei până când Kievul anchetează cu privire la rivalul său potenţial în alegerile prezidenţiale, dezvăluie The New York Times, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Democraţii au reacţionat rapid faţă de acest articol publicat în ediţia de duminică a cotidianului american şi au cerut ca atât Bolton, cât şi alte persoane care ocupă posturi importante în cadrul administraţiei Trump să fie convocate la audieri în procesul destituirii miliardarului, în curs în Senat.

Ei ca şi Mick Mulvaney, şeful de cabinet al preşedintelui, să fie audiat.

Evocând lucrarea nepublicată a lui Bolton, NYT avansează că fostul magnat în domeniul imobiliar i-a încredinţat lui Bolton refuzul său de a plăti un ajutor în valoare de 391 de milioane de dolari Ucrainei, atât timp cât autorităţile ucrainene nu îl ajutau prin lansarea unei anchete cu privire la democratul Joe Biden şi fiului acestuia, Hunter Biden, care făcea parte din Consiliul de Administraţie al grupului ucrainean în domeniul gazelor naturale Burisma.

Camera Reprezentanţilor, majoritar democrată, l-a inculpat pe preşedinte la 18 decembrie, Senatul, majoritar republican (53 din 100 de mandate) este însărcinat să decidă o eventuală destituire în urma procesului în curs.

Fostul om de afaceri newyorkez este inculpat de abuz de putere şi obstrucţionarea bunului mers al activităţii Congresului. O majoritate de două treimi a senatorilor este necesară în vederea destituirii sale.

Avocaţii săi afirmă că nu a existat o condiţionare a plăţii ajutorului, argumentând că blocarea acestuia a fost independentă de cererea unei anchete cu privire la cei doi Biden.

Însă manuscrisul lui Bolton contrazice această apărare.

Bolton a anunţat deja că este dispus să fie audiat, în cazul în care este convocat.

Parlamentarul democrat Adam Schiff, care conduce acuzarea în procesul destituirii lui Donald Trump, a subliniat pe Twitter că Donald Trump "a blocat cererea (democrată) cu privire la audierea lui John Bolton”.

”Acum vedem care este motivul. Bolton contrazice în mod direct inima apărării preşedintelui”, subliniază el.

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi consideră că refuzul republicanilor de a-l audia pe John Bolton sau alţi martori şi de a solicita documente este ”de-acum şi mai puţin justificabilă”.

”Alegerea este clară: Constituţia noastră sau o disimulare”, a adăugat ea.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.