Preşedintele ales al Braziliei Jair Bolsonaro intenţionează să exploateze resursele naturale ale unei uriaşe rezervaţii indigene în Amazon, la frontiera cu Venezuela şi Guyana franceză, a promis el, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

El a evocat la o ceremonie de inaugurare, la Rio, luni,  potenţialul Rezervaţiei Raposa Serra do Sol, în statul Roraima (nord).

”Aceasta este regiunea cea mai bogată din lume. Există mijloace de exploatare în mod raţional. Iar în privinţa indigenilor, să li se plătească redevenţe şi să fie integraţi în societate”, a declarat Bolsonaro în cadrul ceremoniei, la Rio de Janeiro.

Raposa Serra do Sol, delimitată în 2005, se întinde pe 17.000 de kilometri pătraţi, unde trăiesc 17.000 de autohtoni.

În subsolul ei se află zăcăminte importante de minereu de niobiu (Nb) - un metal uşor folosit în siderurgie şi aeronautică - şi a doua cea mai mare rezervă de uraniu din lume.

În această zonă de află, de asemenea, rezerve abundente de aur, staniu, cupru şi diamante.

În timpul campaniei sale şi imediat după ce a obţinut victoria în alegerile prezidenţiale, în octombrie, fostul militar a declarat că va revizui harta rezervaţiilor indigene, pe care le considera ”subdimensionate”.

”Indigenul nu poate să rămână închis într-o zonă delimitată ca şi cum ar fi un animal într-o (grădină) zoo(logică)”, aprecia Bolsonaro într-un interviu acordat cu câteva luni în urmă. Aceste persoane sunt ”fiinţe umane ca noi, care vor să evolueze, să aibă electricitate, un medic, un dentist, Internet, să foace fotbal”.

Preşedintele ales, care a pus în discuţie participarea ţării sale la Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, a evocat, de asemenea, posibilitatea unei reluări a studiilor în vederea construirii unor centrale hidroelectrice în Amzonia.

Potrivit unor experţi, o asemenea iniţiativă ar da peste cap ecosistemul fluviului Amazon şi afluenţilor săi şi ar conduce la deplasare cu forţa a unor populaţii.

Constituţia braziliană protejează drepturile popoarelor autohtone pe pământurile lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.