Preşedintele în exerciţiu al Braziliei, Jair Bolsonaro, nu va contesta înfrângerea sa în alegerile prezidenţiale desfăşurate duminică şi se va adresa naţiunii în cursul zilei de marţi, a declarat ministrul comunicaţiilor, Fabio Faria, pentru Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Discursul prezidenţial ar putea dezamorsa protestele susţinătorilor săi, care, împreună cu camionagiii pro-Bolsonaro, au blocat autostrăzile în mai multe state din Brazilia şi îi cer să nu recunoască victoria lui Luiz Inacio Lula da Silva. După ce fostul preşedinte de stânga al Braziliei a câştigat duminică turul al doilea al alegerilor prezidenţiale la o diferenţă mică de voturi, existau temeri că actualul preşedinte de extremă dreapta va urma exemplul prietenului său american Donald Trump şi nu va recunoaşte rezultatul scrutinului.
 
Bolsonaro nu a făcut până acum niciun comentariu public cu privire la rezultatul alegerilor şi nici nu l-a sunat pe Lula după votul de duminică.
 
Aliaţii politici ai lui Bolsonaro, inclusiv şeful său de cabinet Ciro Nogueira, au început deja să ia legătura cu tabăra Lula ia pentru a discuta despre transferul de putere. Unii, inclusiv preşedintele Camerei inferioare a Congresului, au declarat public că guvernul Bolsonaro ar trebui să respecte rezultatul alegerilor, menţionează Reuters.
 
Camionagiii - care au beneficiat de pe urma reducerii preţurilor la motorină, măsură decisă de guvernul Bolsonaro - sunt principalii susţinători ai preşedintelui. 
Reţeta blocării autostrăzilor pare să dea roade. Supermarketurile braziliene s-au plâns de probleme cu aprovizionarea din cauza protestelor şi i-au cerut lui Bolsonaro să rezolve situaţia înainte ca rafturile magazinelor să înceapă să se golească.
 
Curtea Supremă a ordonat poliţiei să înlăture zecile de baraje care au blocat accesul la un port cheie pentru exportul de cereale, au închis cel mai mare aeroport al ţării şi au început să afecteze transportul de alimente şi combustibil.
 
 
Printre autostrăzile blocate de susţinătorii lui Bolsonaro se numără rute-cheie folosite pentru transportul cerealelor din statele agricole către porturi, precum şi un drum important care leagă cele mai mari două oraşe, Rio de Janeiro şi Sao Paulo.
 
Principalul drum de acces către aeroportul internaţional Guarulhos din Sao Paulo, cel mai aglomerat din ţară, a fost blocat temporar de zeci de demonstranţi, iar 25 de zboruri au fost anulate, a anunţat aeroportul. Guvernatorul Rodrigo Garcia a declarat că autostrada a fost redeschisă marţi dimineaţă.
 
„Noi, brazilienii cinstiţi, suntem împotriva revenirii acelei bande care a jefuit visteria statului”, a declarat şoferul unui camion, făcând aluzie la manndatele precedente de preşedinte ale lui Lula da Silva, între 2003 şi 2010, marcate de o corupţie generalizată. Însuşi preşedintele da Silva a fost condamnat la închisoare pentru corupţie, fiind eliberat anul trecut printr-o decizie a justiţiei care i-a permis să candideze acum din nou.
 
„Nu ne mişcăm până când acel bandit nu va fi oprit să îşi asume funcţia de preşedinte”, a spus el.
 
Unele voci spun că Bolsonaro aşteaptă să vadă cum decurg demonstraţiile înainte de a se adresa naţiunii.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.