Candidatul partidului de guvernământ, Bola Tinubu, a fost declarat câştigător al alegerilor prezidenţiale disputate din Nigeria, relatează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Veteranul politician în vârstă de 70 de ani a obţinut 36% din voturi, arată rezultatele oficiale.

Principalul său rival, Atiku Abubakar, a obţinut 29%, iar laburistul Peter Obi 25%. Partidele lor au respins anterior scrutinul ca fiind o farsă şi au cerut o repetare a alegerilor.

Bola Tinubu este unul dintre cei mai bogaţi politicieni din Nigeria şi şi-a bazat campania pe istoricul său de reconstrucţie a celui mai mare oraş, Lagos, atunci când a fost guvernator.

Cu toate acestea, el a fost învins în oraş de Obi, un relativ nou venit care a mobilizat sprijinul multor tineri, în special în zonele urbane, zdruncinând sistemul bipartidist al ţării.

Bola Tinubu a câştigat majoritatea celorlalte state din regiunea sa natală, sud-vestul ţării, unde este cunoscut ca un "naş politic".

El şi-a făcut campanie pentru preşedinţie sub sloganul: "Este rândul meu".

Preşedintele Muhammadu Buhari se retrage după două mandate, marcate de stagnare economică şi de o insecuritate tot mai mare în întreaga ţară - de la o insurgenţă islamistă în nord-estul ţării la o criză naţională de răpiri pentru răscumpărare şi atacuri separatiste în sud-est.

Bola Tinubu are acum sarcina de a rezolva aceste probleme, printre altele, în cea mai populată naţiune africană şi cel mai mare exportator de petrol din Africa.

După ce a luptat împotriva regimului militar din Nigeria, a fugit în exil şi a fost unul dintre membrii fondatori ai democraţiei din această ţară în 1999, Bola Tinubu va simţi că a fost destinat să devină preşedinte.

El a fost întotdeauna favorit pentru a-l înlocui pe Buhari - pe care l-a ajutat să devină preşedinte - iar obstacolele pe care le-a depăşit pentru a ajunge aici vor face ca această victorie să fie şi mai dulce pentru el.

Nu se aştepta ca el să câştige alegerile primare ale partidului, dar a câştigat.

Mulţi au spus că decizia sa de a alege un alt musulman drept contracandidat se va dovedi un obstacol, dar nu a fost aşa.

Anterior, toate partidele majore şi-au împărţit biletele prezidenţiale cu un creştin din sud şi un musulman din nord, pentru a obţine un sprijin larg în această naţiune vastă de 210 milioane de oameni.

El va trebui acum să demonstreze că este în continuare aceeaşi forţă formidabilă care a construit Lagosul modern, centrul comercial al Nigeriei.

Bola Tinubu va prelua conducerea unei economii în descompunere, a unei insecurităţi generalizate şi, după cum arată harta rezultatelor, a unei ţări care se retrage în blocuri regionale şi religioase.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.