Zeci de ţări riscă să nu mai primească vaccinuri, în special pe cel pentru rujeolă, din cauza restricţiilor de transport aerian decise pe fondul pandemiei de coronavirus, a avertizat, vineri, UNICEF.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În 2019, aproximativ 2,43 miliarde de doze au fost distribuitede UNICEF în 100 de ţări pentru vaccinarea a aproximativ 45 la sută din copiii cu vârste de până la 5 ani.

Din 22 martie, UNICEF a constatat o reducere cu 70 până la 80 la sută a expedierilor de vaccinuri, din cauza scăderii dractice a numărului zborurilor comerciale şi a disponibilităţii limitate a zborurilor charter.

“În prezent, zeci de ţări riscă să rămână fără stocuri din cauza întârzierilor de livrări de vaccinuri”, a declarat Marixie Mercado, reprezentantă a UNICEF.

Cele 26 de ţări care sunt în pericolul cel mai mare sunt cele la care este dificil să se ajungă din cauza puţinelor zboruri comerciale şi a costurilor foarte mari de transport. O mare parte din aceste ţări se afl- în Africa, dar ţi ţări din Asia se află în această situaţie (de exemplu Coreea de Nord).

Din cauza întârzierilor, ţările pot recurge la rezervele lor de vaccinuri pentru situaţii de urgenţă, care le-ar permite să facă faţă aproximativ trei luni. Însă dacă problemele de transport vor persista, un număr mare de ţări riscă să îşi epuizeze stocurile de vaccinuri. Această criză ar putea duce la decalarea producţiei de vaccinuri.

UNICEF se teme că întreruperea vaccinării de rutină, în special în ţările cu sistem de sănătate fragil, ar putea duce la epidemii dezastruoase.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.