Secretarul de Stat american Antony Blinken urmează să efectueze o vizită în Orientul Mijlociu ”în zilele următoare”, a anunţat el pe Twitter după intrarea în vigoare a armistiţiului între Israel şi Hamas, în cursul căreia se va întâlni cu oficiali israelieni şi palestinieni pentru a ”lucra împreună la construirea unui viitor mai bun”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Mă voi duce în regiune în zilele următoare şi abia aştept să mă întâlnesc cu ministrul (israelian) de Externe şi alţi oficiali israelieni, palestinieni şi din regiune”, a anunţat el.

Aceste întâlniri au ca scop ”să lucrăm împreună la construirea unui viitor mai bun pentru israelieni şi palestinieni”, a anunţat Departamentul de Stat într-un comunicat.

Antony Blinken a discutat cu omologul său israelian Gabi Ashkenazi şi s-a ”felicitat” pentru încheiera armistiţiului.

Cei doi şi-au ”exprimat recunoştinţa faţă de eforturile de mediere ale Egiptului”, al cărui rol a fost salutat de către preşedintele american Joe Biden.

Secretarul de stat s-a declarat pregătit să se ducă în Orientul Mijlociu, ”dacă asta ajută să se treacă dincolo de violenţe” şi ”dacă există un moment bun” în vizita sa din Groenlanda, unde şi-a încheiat un turneu consacrat Arcticii.

Armistiţiul a intrat în vigoare vineri, la ora locală 2.00 (şi ora României) în Fâşia Gaza, punând astfel capăt celor zece zile de confruntări armate, cele mai sângeroase din ultimii ani.

Palestinieni şi-au manifestat bucuria în stradă atât în Fâşia Gaza, cât şi în Cisiordania, după intrarea în vigoare a armistiţiului.

Acest acord a fost favorizat de Egipt, o putere regională care întreţine relaţii atât cu Israelul, cât şi cu Hamasul, o mişcare considerată ”teroristă” de către Israel, Uniunea Europeană (UE) şi Statele Unite.

Joe Biden a apreciat că armistiţiul reprezintă ”o adevărată oportunitate” în avansarea către pace între israelieni şi palestinieni.

El şi-a exprimat ”recunoştinţa sinceră” faţă de Egipt pentru rolul jucat în negocieri.

”Sunt convins că palestinienii şi israelienii merită la fel de mult să trăiască în securitate şi să se bucure de aceeaşi libertate, prosperitate şi democraţie”, a declarat Joe Biden la Casa Albă.

El a salutat armistiţiul şi a promis un ajutor umanitar şi de reconstrucţie Fâşiei Gaza şi a promis, totodată, să reaprovizioneze sistemul israelian de apărare antirachetă.

”Rămânem hotărâţi să cooperăm cu ONU şi alţi actori iinternaţionali pentru a furniza un ajutor umanitar rapid şi a mobiliza o susţinere internaţională în favoarea populaţiei Fâşiei Gaza”, a anunţat el.

Preşedintele american a anunţat că ajutorul în vederea reconstrucţiei Fâşiei Gaza urmează să fie furnizat prin Autoritatea Palestiniană, care se află la putere în Cisiordania, şi nu prin Hamas, la putere în Fâşia Gaza.

Secretarul general al ONU Antonio Guterres a îndemnat, la rândul său, la o ”reconstrucţie şi o restabilire rapide şi durabile care săsusţină poporul palestinian şi să-i consolideze instituţiile”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.