Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a declarat, duminică, în Republica Moldova, că va sprijini această ţară pentru a face faţă valului de refugiaţi din Ucraina. El a precizat, după o întâlnire cu preşedintele Maia Sandu, că susţine integritatea teritorială a Republici Moldova.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

“Republica Moldova are nevoie de ajutorul şi contribuţia imediată şi semnificativă a comunităţii internaţionale pentru ca oamenii şi economia noastră să facă faţă în continuare acestor provocări. Avem nevoie urgent de ajutoare pentru cazarea temporară a acestor oameni, asigurarea lor cu strictul necesar şi redirecţionarea fluxului de refugiaţi care doresc să plece în alte ţări către statele europene care au o capacitate mai mare să-i primească.

Unele state şi-au exprimat deja disponibilitatea de a prelua şi găzdui refugiaţi din Ucraina în perioada următoare. Doar cu eforturile comune, consistente şi rapide ale tuturor partenerilor putem ajuta Ucraina. Avem nevoie de ajutor şi de implicarea rapidă a comunităţii internaţionale - în primul rând, pentru încetarea luptelor şi restabilirea păcii. Sper că turneul pe care îl întreprindeţi în aceste zile în ţările din regiune va contribui, împreună cu vizitele altor demnitari înalţi, la eforturile de pace în Ucraina. E ceea ce ne dorim cu toţii. E ceea ce merită toţi – şi în special ucrainenii”, a fost mesajul lansat de Maia Sandu după întrevederea cu Blinken, potrivit site-ului preşedinţiei.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Antony Blinken a declarat că admiră generozitatea şi ospitalitatea Republicii Moldova şi a apreciat că R. Moldova a oferit "o poveste puternică şi pozitivă" a unei democraţii emergente "într-un moment în care, de câţiva ani, democraţiile au înregistrat regrese, în loc să meargă înainte".

„Pentru o ţară mică precum Moldova, este un număr foarte mare. Este o povară foarte mare pentru ţările care au graniţă directă cu Ucraina dar trebuie să ne solidarizăm şi să ajutăm şi toate ţările unde vor merge refugiaţii”, a declarat secretarul de stat, potrivit deschide.md. 

Secretarul de stat a adăugat că administraţia Biden a solicitat deja aprobarea a $2,7 miliarde pentru comunitatea de refugiaţi şi ţările care participă în acest efort: „Invazia Ucrainei de către Rusia e o încălcare a dreptului internaţional, a Cartei Naţiunilor Unite”. 

Pe de altă parte, Maia Sandu susţine că la moment în regiunea transnistreană nu sunt schimbări esenţiale în ce priveşte pregătiri de acţiuni militare. Cu toate acestea ea a atras atenţia asupra faptului că pe teritoriul Republicii Moldova sunt trupe ruse de câteva decenii. În acelaşi timp, secretarul de stat al SUA a declarat că susţine în continuare integritatea teritorială a R. Moldova.

„Nu vedem schimbări esenţiale în ce priveşte pregătiri de acţiuni militare. Dar, vreau să amintesc că pe teritoriul R. Moldova sunt trupe ruse de câteva decenii, deci sigur că e o vulnerabilitate. Nu avem cum să ne simţim în siguranţă, după ce vedem acest atac din Ucraina”, a declarat Maia Sandu. 

Antony Blinken a declarat că SUA susţine în continuare integritatea teritorială a R. Moldova şi sprijină „negocierile în formatul 5+2 pentru soluţionarea conflictului transnistrean”.

„Noi sprijinim negocierile OSCE în formatul 5+2 pentru a găsi o soluţie cuprinzătoare în conflictul transnistrean care respectă integritatea teritorială a Republicii Moldova şi un statut special”, a adăugat Blinken. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.