Secretarul de Stat american Antony Blinken efectua joi o vizită-surpriză în Afganistan, cu scopul de a prezenta Guvernului afgan planul administraţiei lui Joe Biden cu privire la retragerea tuturor trupelor americane până la 11 septembrie, la marcarea a 20 de ani de la atentatele teroriste de la 11 septembrie, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Blinken s-a întâlnit cu preşedintele afgan Ashraf Ghani şi cu oficiali americani de rang înalt staţionaţi în Afganistan, pentru a discuta despre anunţul de miercuri al preşedintelui Joe Biden, potrivit căruia a venit timpul ”să se pună capăt celui mai lung război al Americii”, lansat după atentatele teroriste de la 11 septembrie 2001.

Plecarea americanilor intervine la câteva luni după data-limită de la 1 mai prevăzută de Acordul de la Doha, încheiat de către fostul preşedinte Donbald Trump cu talibanii în februarie 2020, în contextul în care negocieri între Kabul şi insurgenţi se aflăîntr-un punct mort, iar nimic nu arată că nivelul violenţelor ar urma să scadă.

Numeroşi analişti consideră că această retragere ar putea să arunce Afganistanul într-un nou război civil sau să permită o întoarcere a talibanilor la putere, de la care au fost înlăturaţi în 2001.

Retragerea celor 2.500 de militari americani staţionaţi în continuare în Afganistan urmează să înceapă la 1 mai, în acelaşi timp cu retragerea trupelor NATO.

Misiunea Resolute Support a NATO numără 9.600 de militaridin 36 de ţări.

Preşedintele afgan Ashraf Ghani a anunţat că ”respectă” această decizie şi consideră că forţele afgane ”sunt deplin capabile să-şi apere poporul şi ţara” - un lucru de care numeroşi observatori se îndoiesc.

Talibanii nu au primit bine această depăşire a termenului-limită.

”Dacă acordul este încălcat, iar forţele străine nu ne părăsesc ţara la data prevăzută”, ”vor exista cu siguranţă probleme, iar cei care nu respectă acordul vor fi consideraţi de vină”, a avertizat miercuri un purtător de cuvnt taliban, Zabihullah Mujahid.

Insurgenţii au avertizat cu o zi înainte că ei refuză, ”atât timp cât toate forţele străine nu şi-au încheiat retragerea”, să participe la o Conferinţă de Pace privind Afganistanul, prevăzută în perioada 24 aprilie-4 mai la Istanbul.

Această reuniune urma să permită o relansare a unor negocierilor de pace directe, fără precedent, lansate în septembrie între talibani şi Guvernul de la Kabul, însă absenţa anunţată a talibanilor ar putea prelungi impasul.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.