Secretarul de Stat american Antony Blinken îi îndeamnă joi pe liderii africani care participă la un summit cu preşedintele rus Vladimir Putin să ceară răspunsuri la criza cerealelor care a aruncat cele mai sărace ţări în această criză, apreciind că şefii de stat africani ”ştiu exact cine este responsabil de situaţia actuală”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Antony Blinken a insitat joi - cu o zi înaintea unui summit Rusia-Africa, la Sankt Petersburg, oraşul natal al preşedintelui rus Vladimir Putin - asupra faptului că liderii africani ştiu că scumpirea mărfurilor alimentare şi penurii de cerale şi îngrăşăminte sunt consecinţa directă a războiului lui Vladimir Putin în Ucraina.

Delegaţii din 49 de ţări africane - inclusiv 17 şefi de stat - urmează să participe la summit, la Palatul Konstantinovski, între care şi preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa.

”Ei ştiu exact cine este vinovat de situaţia actuală”, subliniază Antony Blinken referindu-se la liderii africani, dintre care unii şi-au oferit tacit susţinerea Rusiei sau au refuzat să denunţe invazia Ucrainei.

”Mă aştept ca Rusia să audă în mod clar acest mesaj din partea partenerilor săi africani”, a declarat el în cursul unei vizite în Noua Zeelandă.

Criza cerealelor s-a intensificat după ce Rusia a abandonat Acordul de la Istanbul din iulie 2022, care a permis Ucrainei să exporte, începând de vara trecută, inclusiv către Africa, cerreale ucrainene la Marea Neagră, în pofida unei blocade ruse a porturilor ucrainene.

În decurs de un an, acest acord a permis exportarea a aproape 33 de milioane de tone de cereale din porturi ucrainene, contribuind la o stabilizare a preţurilor mondiale şi la îndepărtarea riscurilor unor penurii.

”Era echivalentul exportării a 18 miliarde de pâini numai pe coridorul pe care Rusia l-a închis acum”, a denunţat Antony Blinken.

”Nu este vorba doar despre retregere. Ce au făcut de când s-au retras? Au bombardat în mai multe rânduri portul Odesa. Au pus mine pe Marea Neagră. Au ameninţat în mod explicit circulaţia mărfurilor maritime. Cred că este un mesaj clar”, a denunţat şeful diplomaţiei americane.

Liderul de Kremlin - izolat pe scena internaţională după ce a invadat militar Ucraina în 2022 - poate conta în continuare pe susţinerea sau neutralitatea multor ţăări africane.

Rusia a încercat în ultimele zile să-şi asigure partenerii africani afirmând că le înţelege ”îngrijorarea” în acest subiect şi dând asigurări că este pregătită să exporte cereale ruseşti ”fără cheltuieli” către ţările care au cea mai mare nevoie.

Un ultim raport lunar al Departamentului american al Agriculturii, stocurile de grâu ale principalilor exportatori se află la cel mai scăzut nivel din ultimii zece ani.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.