Secretarul american de Stat Antony Blinken, l-a asigurat marţi pe preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o vizită-surpriză la Kiev, că ajutorul militar american este ”în drum” către Ucraina, vrând astfel să ofere asigurări în toiul unei noi ofensive ruse în nord-estul Ucrainei, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ajutorul este pe drum. O parte a sosit deja. Va sosi şi altul. Iar asta va face o diferenţă reală pe câmpul de luptă”, a promis Antony Blinken într-o întâlnire cu Vlolodimir Zelenski.

Statele Unite, pe fondul unor dispute interne între republicani şi democraţi, au avut nevoie de luni de zile pentru a debloca o asistenţă în valoare de 61 de miliarde de dolari promisă de Casa Albă, răstimp în care armata ucraineană a rămas fără armament, în momentul în care Rusia relua atacul, în toamna şi iarna lui 2023-2024.

Evenimente

30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

Preşedintele ucrainean a insistat asupra necesităţi de a primi mijloace suplimentare de apărare aeriană.

El a cerut două baterii de tip PATRIOT pentru regiunea Harkov, unde Rusia a lansat un asalt terestru, la 10 mai, după ce a bombardat-o intensiv în ultimele luni, antrenând o raţionalizare a alimentării cu electricitate.

Antony Blinken, care efectuează a parta vizită la Kiev de la începutul invaziei ruse, în februarie 2022, a sosit cu trenul de noapte în capitala ucraineană, din Polonia.

La trei săptămâni după deblocarea asistenţei americane, Statele Unite au deblocat ajutoare din stocuri americane în valoare de aproximativ 1,4 miliarde de dolari - în principal sisteme antiaeriene de tip PATRIOT şi NASAMS, de care Ucraina are nevoie urgentă, dar şi muniţie de artilerie.

”ASIGURAREA UCRAINENILOR”

Însă acest val este necesar să fie accelerat, în vederea recuperării lunilor pierdute, în contextul în care Rusia deţine iniţiativa pe câmpul de luptă din toamnă, dispune de rezerve de oameni şi armament şi a trecut la o economie de război.

”Această vizită are mai întâi scopul să transmită un mesaj puternic care să le ofere asigurări ucrainenilor, care se află evident într-o situaţie foarte dificilă, atât din cauza intensificării luptelor pe frontul de est, cât şi pentru că ruşii îşi extind acum atacurile frontaliere la Harkov”, le-a declarat unor jurnalişti un oficial american de rang înalt la bordul trenului în care se afla secretarul de Stat american.

Rusia a lansat vineri o ofensivă-surpriză împotriva regiunii ucrainene Harkov, a cărei capitală cu acelaşi nume este al doilea cel mai important oraş din Ucraina şi se află în apropierea frontierei comune.

Statul Major ucrainean a recunoscut că Rusia obţine ”succese tactice” şi că a cucerit aproximativ 30 de sate ucrainene.

Aproximativ 7.000 de oameni au fost evacuaţi din această zonă.

Această operaţiune alimentează temeri cu privire la o străpungere rusă împotriva unei armate ucrainene care duce lipsă de resurse şi care se află sub o presiune puternică pe fronturile de est şi de sud.

Preşedintele Volodimir Zelenski a dat asigurări luni seara că au loc ”contraatacuri” în regiunea Harkov şi că acest sector a fost consolidat.

Într-un interviu acordat AFP, şeful securităţii naţionale ucrainene, Oleksandr Lîtvînenko, declară că ”peste 30.000” de militari ruşi atacă în această zonă.

”DIFICIL DE APĂRAT”

El estimează însă că, pentru moment, nicio ”ameninţare” nu vizează Harkovul, un oraş mare, situat la aproximativ 30 de kilometri de zona de luptă, care avea înainte de invazia rusă aproape 1,5 milioane de locuitori.

Forţele ruse au intrat prin ”sate situate la frontieră şi era dificil să ne apărăm”, declară AFP administratorul Districtului Militar Harkov Volodimir Usov.

”Ei se află pe un teren înalt şi ne bombardează de acolo, iar cu numărul lor superior al infanteriei lansează asalturi asupra poziţiei noastre”, a adăugat el într-un post de control din afara Harkovului.

Un atac rus, în noaptea de luni spre marţi, s-a soldat la Harkov cu doi răniţi, potrivit autorităţilor locale.

Forţele aeriene ucrainene au anunţat că au distrus, în cursul nopţii, 18 drone explozive de tip Shahed, de concepţie iraniană, lansate de Rusia în mai multe regiuni ucrainene.

De partea rusă, Ministerul Apărării a anunţat că 25 de obuze ucrainene de tip RM-70 Vampire au fost interceptate de apărarea aeriană în regiunea Belgorod.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.