Secretarul de Stat american nu a reuşit să-şi ascundă jena şi disperarea atunci când preşedintele american Joe Biden l-a catalogat pe omologul său chinez Xi Jinping drept ”dictator”, la finalul întâlnirii celor doi, joi, la San Francisco.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Şeful diplomaţiei americane, aşezat în primul rând, în faţa lui Joe Biden, îşi strânge brusc încheietura mâinii drepte cu mâna stângă şi îşi lasă capul în jos, ca tulburat de o catastrofă iminentă sau de o gafă.

În spatele său, în sala de presă, un jurnalist tocmai întrebase ”domnule preşedinte, după (întâlnirea de) azi (cu preşedintele chinez) îl consideraţi în continuare pe Xi Jinping un dictator? Este un cuvânt pe care l-aţi folosit mai devreme anul acesta”.

Privirea secretarului de Stat arată că ştie că locatarul Casei Albe nu se va abţine.

”Păi este”, răspunde Joe Biden şi apoi încearcă să se justifice.

”Vreau să spun că este un dictator în sensul în care este un tip care conduce o ţară comunistă. Este o formă de guvernare total diferită de a noastră”, declară el.

În timp ce Joe Biden spunea aceste câteva cuvinte, Antony Blinken nu a reuşit să-şi ascundă jena şi disperarea.

El şi-a întors brusc capul, şi-a coborât privirea, s-a încruntat şi s-a stâmbat de durere.

Această înregistrare video - memorabilă - a devenit deja virală.

Poate că nu se va şti nicidată la ce s-a gândit în acelmoment, dar lasă impresia unui subordonat care asistă neputincios la o gafă a şefului său pe care va fi nevoit să o repare.

Întâlnirea lui Joe Biden cu Xi Jinping s-a încheiat, cu toate acestea, cu bine, iar Beijingul a evocat un dialog ”pozitiv, exhasutiv şi constructiv”.

Însă după această ieşire a preşedintelui american, China comunistă a denunţat un discurs ”extrem de greşit” şi ”o manipulare politică iresponsabilă”.

Preşedintele democrat - supranumit de către adversarii săi ”Joe gafeurul” - este primul care recunoaşte că spune adesea tot ce-i trece prin minte.

Antony Blinken pare să nu se obişnuiască cu acest lucru.

Vorbele şefului statului american n-au fost tocmai diplomatice, dar nici grimasa subordonatului său.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.