Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a afirmat, vineri, că a avut o discuţie telefonică cu ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, şi a insistat ca Kremlinul să accepte "propunerea substanţială" pe care Washingtonul a făcut-o pentru a obţine eliberarea a doi americani deţinuţi în Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În prima lor astfel de convorbire de la începutul invadării Ucrainei de către Rusia, în 24 februarie, cele două părţi au urmărit să îşi păstreze poziţiile, conform unor declaraţii oficiale privind convorbirea, oferite de Blinken şi de Ministerul de Externe rus.

"Am avut o discuţie sinceră şi directă", a declarat Blinken, într-o conferinţă de presă la Departamentul de Stat. "Am insistat ca Kremlinul să accepte propunerea substanţială pe care am făcut-o pentru eliberarea lui Paul Whelan şi Brittney Griner", a spus el.

Lavrov i-a sugerat lui Blinken ca cele două părţi să revină la "diplomaţia tăcută" în ceea ce priveşte subiectul schimburilor de prizonieri.

"În ceea ce priveşte posibilul schimb de deţinuţi cetăţeni ruşi şi americani, partea rusă a sugerat cu fermitate să se revină la a proceda într-un mod profesionist şi la a folosi «diplomaţia tăcută» mai degrabă decât să se arunce informaţii speculative", se arată într-o declaraţie a Ministerului rus de Externe.

Săptămâna aceasta, SUA a anunţat că a făcut Rusiei o ofertă, în urmă cu câteva săptămâni, pentru a asigura eliberarea starului WNBA Brittney Griner şi a fostului puşcaş marin american Paul Whelan, dar nu a dezvăluit ce a oferit.

O sursă familiarizată cu situaţia a afirmat că Washingtonul era dispus să îl dea la schimb pe traficantul de arme rus Viktor Bout, care ispăşeşte o pedeapsă de 25 de ani de închisoare în Statele Unite.

Familiile americanilor deţinuţi în străinătate, mulţi în ţări aflate în topul adversarilor SUA, au crescut presiunile asupra preşedintelui SUA, Joe Biden, cel mai recent în cazul dublei medaliate cu aur olimpic Griner, care a fost arestată pentru trafic de droguri pe un aeroport din Moscova, în 17 februarie, şi riscă până la zece ani de închisoare.

Lavrov a declarat, într-o conferinţă de presă, că discuţiile despre schimbul de prizonieri au loc de anul trecut, de la summitul de la Geneva, unde preşedinţii Vladimir Putin şi Biden au căzut de acord să nominalizeze oficiali care să se ocupe de acest subiect.

Blinken a afirmat că a subliniat, în discuţia cu Lavrov, că lumea se aştepta ca Rusia să îşi îndeplinească angajamentele luate în înţelegerea cu Ucraina încheiată în Turcia pentru reluarea exporturilor de cereale şi îngrăşăminte care au fost blocate de război, ceea ce adânceşte criza alimentară globală.

Lavrov i-a spus lui Blinken că sancţiunile SUA au fost cele care au complicat situaţia alimentară globală.

Diplomatul SUA l-a avertizat pe Lavrov în privinţa continuării planurilor de a anexa şi alte părţi din Ucraina. "Lumea nu va recunoaşte anexări. Vom impune costuri adiţionale semnificative Rusiei dacă îşi continuă planurile", a spus el.

Lavrov a spus că Rusia va îndeplini obiectivele "operaţiunii sale militare speciale" în Ucraina, termen folosit de Moscova pentru a defini invadarea Ucrainei, despre care susţine că are loc în legitimă apărare. Ucraina şi aliaţii săi afirmă că asaltul Rusiei este complet neprovocat.

Lavrov i-a mai spus lui Blinken că "alimentarea continuă cu arme SUA şi NATO a forţelor armate ale Ucrainei... doar prelungeşte agonia regimului de la Kiev, prelungind conflictul şi multiplicând victimele", potrivit Ministerului de Externe rus.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.