Secretarul de stat american Antony Blinken a văzut cu ochii săi unul dintre locurile unde soldaţii ruşi care au ocupat Ucraina au comis atrocităţi, potrivit CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Înaltul diplomat american a vizitat o şcoală din Yahidne, la circa două ore spre nord de Kiev, unde soldaţii ruşi au ţinut prizonieri localnici ucraineni, i-au torturat şi i-au lăsat pe mai mulţi să moară.

Valeri Polhui, un supravieţuitor, a descris cum 127 de persoane au fost ţinute într-o încăpere mică, rece şi umedă de la subsol timp de aproape o lună. Zece oameni au murit în acea încăpere, i-a spus el lui Blinken, arătând că au fost forţaţi să scoată cadavrele ”peste capetele copiilor”.

Polhui a afirmat că dacă o persoană murea înainte de prânz ruşii ”permiteau ca trupul să fie îndepărtat din încăpere”.

”Dacă o persoană murea după-amiaza, seara, nu lăsau să fie scos cadavrul”, a spus el.

Toată lumea, în afară de bătrâni, era obligată să stea în picioare sau să şadă, dar nu se puteau întinde din cauză că încăperea era foarte aglomerată, a descris el. Cel mai mic copil ţinut prizonier acolo avea o lună şi jumătate.

Prizonierii ucraineni i-au rugat pe ruşi să lase copiii să ia aer ”şi copiii au început să leşine”, dar ruşii ”răspundeau: ce vreţi? Este război”. Chiar şi când implorau că o persoană este în prag de moarte, ”ei spuneau: ok, lasă-l sau las-o să moară”.

”La început, era foarte frig aici înăuntru”, dar pe măsură ce încăperea s-a umplut cu deţinuţi ucraineni, ”nu mai era aer să respiri”, a spus Polhui. ”primii au fost cei în vârstă – au început să îşi piardă minţile. Şi apoi au murit”, a relatat el.

Când ruşii le-au permis în sfârşit mamelor să ducă copiii afară să ia aer, ”copiii nu îşi deschideau ochii pentru că se obişnuiseră atât de tare cu întunericul”, a descris el.

”Aceasta este doar o clădire dintr-un sat, dintr-o comunitate din Ucraina şi asta este o poveste pe care am văzut-o din nou şi din nou şi din nou”, a afirmat Blinken după ce a văzut şcoala.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.