Preşedintele Ucrainei, Petro Poroshenko, a numit sâmbătă influenţa Bisericii Ortodoxe Ruse ca fiind o ameninţare pentru securitatea naţională a Ucrainei, scrie Politico.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În timpul unei ceremonii care comemora convertirea ţării la creştinism acum 1.030 de ani, liderul ucrainean a declarat, conform AFP, că influenţa Bisericii Ortodoxe Ruse printre creştinii ucraineni „este o ameninţare directă la securitatea naţională a Ucrainei”. Poroshenko a adăugat că „acest lucru ne obligă să acţionăm”.

Există două secţiuni ale Bisericii Ortodoxe Ruse active în Ucraina: biserica rusă şi echivalentul său ucrainean. Cea rusă are mai mulţi membri care sunt fideli patriarhului de la Moscova, în timp ce biserica ucraineană are sediul la Kiev.

„Cred că este absolut necesar să tăiem toate tentaculele cu care această ţară agresoare operează în statul nostru”, a declarat Poroshenko.

El a declarat că biserica rusă „este separată de stat doar pe hârtie” şi că ea „susţine în totalitate şi necondiţionat politica imperialistă a Kremlinului”.

Conflictul din Ucraina a creat noi tensiuni între ramurile ucraineană şi rusă ale Bisericii Ortodoxe. Biserica Ortodoxă a Ucrainei a susţinut demonstraţiile din 2014 care au dus la căderea guvernului ucrainean susţinut de ruşi.

Patriarhul Kirill, cel care conduce Biserica Ortodoxă Rusă, este un apropiat al lui Vladimir Putin. În timpul unei întâlniri cu credincioşii, de vineri, el s-a rugat pentru pacea din estul Ucrainei şi a declarat că biserica de la Kiev nu ar trebui să se distanţeze de Moscova pentru că acest lucru „ar putea duce la o catastrofă”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.