Preşedintele columbian Juan Manuel Santos, care a fost distins vineri cu Premiul Nobel pentru Pace, şi-a riscat întregul capitalul politic pentru a pune capăt unui război fratricid de o jumătate de secol, un vis pe care s-a angajat să nu-l abandoneze vreodată, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Voi continua să caut pacea până în ultimul minut al mandatului meu, deoarece ea este calea de urmat pentru a lăsa o ţară mai bună copiilor noştri", declara duminică acest şef de stat ales în două rânduri, care purta la rever un porumbel al păcii.

El făcea această declaraţie după ce columbienii tocmai respinseseră prin referendum acordul de pace cu gherila FARC, pe care-l consideră prea în favoarea rebelilor.

"Preşedintele a dat dovadă de un leadership curajos. Curajos pentru că a preferat pacea inerţiei războiului. Curajos pentru că este supus decizie cetăţenilor", sublinia la începutul săptămânii Humberto de la Calle, negociatorul-şef cu Forţele Armate Revoluţionare din Columbia (FARC).

Acordul istoric pe care l-a obţinut este rezultatul a aproape patru ani de negocieri, în Cuba, cu cea mai veche şi cea mai importantă gherilă din ţară.

Documentul a fost semnat la Cartagena de Indias, în Columbia, pe 26 septembrie, o reuşită salutată de comunitatea internaţională.

"CURAJ, ÎNDRĂZNEALĂ, PERSEVERENŢĂ"

Pacea cu Farc "cerea curaj, îndrăzneală, perseverneţă şi multă strategie, calităţi şi puncte forte ale lui Santos", a declarat pentru AFP Mauricio Rodriguez, cumnatul şi consilierul său de peste 20 de ani.

"Marii lideri lucrează pentru pace, în pofida furtunii şi mareelor, până în ultima zi a vieţii lor!", scria el duminică într-un mesaj postat pe Twitter.

Juan Manuel Santos, în vârstă de 65 de ani, care provine dintr-o familie din înalta societate de la Bogota, a intrat în politică în 1991.

Mai întâi jurnalist, el a obţinut Premiul Regelui Spaniei pentru cronicile sale despre revoluţia sandinistă din Nicaragua.

Această activitate "ne-a marcat profund", a spus el despre această investigaţie pe care a făcut-o împreună cu fratele său, Enrique, un alt actor-cheie în procesul de pace, declanşat oficial cu Farc în 2012, dar care de fapt a început - în secret - încă de când Santos a ajuns la putere, în 2010.

A PURTAT RĂZBOI PENTRU A FACE PACE

Atunci când s-a instalat în Palatul prezidenţial Casa de Nariño, acest politician, care se defineşte de "extremă centru", a continuat gherila, o cruciadă neînduplecată pe care a purtat-o de pe vremea când era ministrul Apărării al predecesorului său de dreapta Alvaro Uribe.

Scopul pe care l-a urmărit a fost să slăbească Farc pentru a-i constrânge pe rebeli să negocieze.

Astfel, el a purtat un război pentru a ajunge la pace, subliniază unii analişti.

Însă preşedintele a spus întotdeauna că nu caută să fie recompensat pentru lupta sa în favoarea reconcilierii Columbiei, devastată de decenii de confruntări între gherile de extremă stânga, paramilitari de extremă dreapta şi forţele armate, care s-au soldat cu peste 260.000 de morţi, în care au fost date dispărute 45.000 de persoane, iar 6,9 milioane de oameni au fost deplasaţi din calea luptelor.

"Nu caut aplauze. Vreau să fac ceea ce este corect", declara într-un interviu pentru AFP acest bărbat, prezentat ca foarte raţional, dar criticat uneori din cauza aparentei sale atitudini reci.

Nobelul care i-a fost acordat vineri îi aduce totodată o susţinere personală de prim-plan în vederea contunării eforturilor pe care le depune.

Un admirator al lui Winston Churchill, Franklin D. Roosevelt şi Nelson Mandela, un cititor înrăit şi cinefil, Santos a spus întotdeauna că forţa sa provine de la familia sa, pe care a întemeiat-o în 1988 împreună cu Maria Clemencia Rodriguez, numită şi "Tutina", mama celor trei copii ai cuplului prezidenţial.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.