Ploi diluviene şi inundaţii s-au soldat cu cel puţin 19 morţi în vestul Germaniei, unde sute de pompieri au fost mobilizaţi joi să salveze locuitori în mai multe localităţi afectate, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Un bilanţ anterior anunţa patrumorţi şi până la 60 de persoane date dispărute.

Bilanţul victimelor poate, însă, creşte.

În comuna Schuld, la sud de Bonn, unde şase case de pe malul unui râu s-au surpat, poliţia a numărat între 50 şi 60 de persoane date dispărute.

Numeroase persoane au fost date dispărute în acest district.

Locuitorii din regiune au fost îndemnaţi să trimită poliţiei înregistrări video şi forografii care ar putea să ofere indicii cu privire la rudele lor date dispărute.

Landurile Saarland şi Mecklenburg-Pomerania Inferioară (nord-est) au fost plasate în stare de alertă de furtună.

Bavaria (sud) a fost afectată dur marţi, iar în districtul Hof s-a decretat stare de catastrofă naturală din cauza inundării unor drumuri.

Mai la nord, în landul Renania de Nord-Westfalia, doi pompieri au murit în timpul unor intervenţii, iar doi bărbaţi s-au înecat în subsolurile locuinţelor lor, inundate.

În această regiune, cea mai populată în Germania, 135.000 de gospodării nu aveau curent electric.

Din cauza lipsei electrictăţii, autorităţile au evacuat aproape 500 de pacienţi de la o clinică din Leverkusen.

Vestul Germaniei este afectat de ploi diluviene, care au umflat râurile, au smuls copaci din rădăcini şi au inundat drumuri şi case.

Salvatori încercau să evacueze sinistraţi, dintre care mulţi s-au refugiat pe acoperişul casei. Însă numeroase căi de acces sunt blocate, un lucru care complică operaţiunile.

Autorităţile îi îndeamnă pe locuitori să rămână acasă în cazul în care acest lucru este posibil şi ”să  se deplaseze la etaje superioare, dacă este necesar”.

”Este o catastrofă! Există morţi, dispăruţi şi multe persoane în pericol (...)”, a tras un semnal de alarmă, într-un mesaj pe Twitter, ministrul-preşedinte al landului Renania-Palatinat Malu Dreyer.

Şefa Verzilor în Bundestag, Katrin Göring-Eckardt, subliniază că vede în această dramă ”efectele catastrofei climatice”.

Aceste intemperii sunt un ”apel la realism”. Modificările climatice ”sunt deja aici, sunt aici, cu noi”, a declarat ea la RTL, îndemnând la o ”schimbare urgentă”.

Belgia şi Luxemburgul, care se învecinează cu cele mai afectate landuri germane, sunt afectate la rândul lor de intemperii.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.