Bilanul deceselor provocate de noul coronavirus din China a urcat puternic miercuri, la 132, au apărut 1.500 de noi cazuri, iar Japonia a anunţat că îşi va evacua pe calea aerului cetăţenii aflaţi în oraşul Wuhan, care este epicentrul epidemiei, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Mai multe ţări încearcă să îşi evacueze cetăţenii din Wuhan. Un avion charter al Statelor Unite a decolat miercuri din Wuhan, a declarat un oficial american, dar nu este cla cine s-a aflat la bord.

Oficiali ai Statelor Unite au declarat că administraţia de la Casa Albă analizează dacă să suspende zborurile către China, o măsură drastică care să ţină sub control răspândirea bolii.

Casa Albă are zilnic şedinţe legate de epidemie şi monitorizează zborurile dintre China şi Statele Unite ca posibilă sursă de infecţii, a declarat o sursă apropiată situaţiei, dar deocamdată a decis să nu suspende traficul.

Un oficial de rang înalt al administraţiei Trump a spus că nu s-a cerut operatorilor aerieni să suspende cursele, după ce CNBC a relatat că aceştia au fost informaţi de Casa Albă că este analizată o astfel de măsură.

Temerile de răspândirea virusului au determinat deja companii aeriene din întreaga lume să reducă zborurile către China, iar companiile cu operaţiuni globale au restricţionat călătoriile angajaţilor în această ţară.

Sectoare economice, de la cel al mineritului la cel producător de bunuri de lux au fost afectate de îngrijorările privind impactul declanşării unei pandemii asupra creşterii economiei mondiale.

Comisia Naţională pentru Sănătate din China a anunţat că numărul total al deceselor provocate de virus a urcat marţi cu 26, la 132, aproape toate având loc în provincia Hubei, care este practic blocată, în timp ce numărul cazurilor confirmate a crescut cu 1.459, la 5.974.

Numărul cazurilor din China este mai mare decât cel de 5.327 al persoanelor infectate cu coronavirusul Sindrom Respirator Acut Sever (SARS), care a ucis circa 800 de persoane la nivel global în perioada 2002-2003.

În timp ce unii experţi afirmă că noua tulpină nu este atât de mortală ca SARS, aceasta a creat panică pentru că se răspândeşte rapid, iar trăsăturile sale nu sunt cunoscute, cum ar fi cât de letală este şi dacă este infecţioasă înainte de apariţia simptomelor.

Un avion charter având la bors 206 de japonezi evacuaţi din Wuhan a sosit miercuri pe aeroportul japonez Haneda, fiind planificate şi alte curse.

Un oficial guvernamental american a declarat că un avion charter din SUA a plecat miercuri din Wuhan, dar nu a precizat numărul pasagerilor aflaţi la bord.

Anterior, ambasada SUA la Beijing a anunţat că un avion charter va prelua angajaţii consulari şi pe unii cetăţeni americani privaţi.

Australia a anunţat că îşi va ajuta cetăţenii să plece din Hubei şi îi va ţine în carantină pe Insula Crăciunului, din Oceanul Indian, cunoscută ca centru pentru solicitanţii de azil.

Noi cazuri au fost raportate în lume, inclusiv în Germania, unde patru oameni din aceeaşi companie au fost infectaţi, într-unul din primele cazuri de transmitere de la om la om din afara Chinei.

Cazurile din Germania provoacă îngrijorări privind răspândirea de la om la om a virusului, care poate di transmis prin tuse şi strănut şi care are o perioadă de incubaţie de până la 14 zile.

În Wuhan sunt construite rapid două spitale pentru tratarea pacienţilor cu coronavirus, prima unitate cu 1.000 de paturi urmând să fie gata pe 3 februarie. Capacitatea celui de-al doilea spital va fi extinsă de la 1.300 de paturi la 1.600, a relatat miercuri publicaţia oficială People’s Daily.

Cunoscut sub numele de “2019-nCoV”, noul coronavirus a apărut la sfârşitul anului trecut la Wuhan, un centru major pentru transporturi şi capitala provinciei Hubei din centrul Chinei, cu o populaţie de 11 milioane de locuitori.

În timp ce China a blocat aproape întreaga provincie Hubei, care are o populaţie aproximativ egală cu cea a Italiei (circa 60 de milioane de persoane), virusul s-a extins între timp în peste 12 ţări, din Franţa până în Statele Unite.

Epidemia a izbucnit în ajunul Anului Nou chinezesc, când milioane de chinezi călătoresc în străinătate şi în ţară. Multe dintre zborurile respective au fost anulate, iar aeroporturile din întreaga lume verifică pasagerii din China pentru semne de infecţie.

Cercetătorii din Australia au anunţat că au dezvoltat o versiune de laborator a coronavirusului, prima oară când a fost recreat în afara Chinei.

Cercetătorii de la Peter Doherty Institute for Infection and Immunity din Melbourne au spus că vor trimite mostre, cultivate de la un pacient infectat, la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi la alte laboratoare.

”Având virusul înseamnă că avem capacitatea să validăm şi să verificăm toate metodele de testare şi să îi comparăm sensibilităţile şi specificul”, a declarat Julian Druce, şeful laboratorului pentru identificarea virusurilor al Doherty Institute.

Pieţele de capital asiatice au inversat miercuri creşterile iniţiale, iar acţiunile de la Hong Kong au scăzut la cel mai redus nivel din ultimele şapte săptămâni, din cauza creşterii numărului de îmbolnăviri, care a provocat temeri legate de impactul economic al virusului.

Surse guvernamentale chineze au declarat că Beijingul intenţionează să stabilească pentru 2020 o ţintă de creştere economică de circa 6%, faţă de intervalul de 6%-6,5% vizat în 2019.

Un sondaj efectuat de Reuters în această lună a arătat că creşterea economică a Chinei este aşteptată să încetinească în 2020 la 5,9%, cel mai redus ritm consemnat după 1990.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.