Bilanţul deceselor provocate de explozia care a avut loc pe 4 august în portul Beirut a fost actualizat luni de autorităţi, care au transmis că cel puţin 200 de oameni şi-au pierdut viaţa, informează BBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Guvernatorul capitalei, Marwan Abboud, a declarat că zeci de oameni sunt încă daţi dispăruţi, mulţi dintre ei fiind lucrători străini.

Între timp, armata a anulat faza de salvare a operaţiunii de căutare din port, locul unde a avut loc deflagraţia.

Duminică, în a doua noapte de violenţe, poliţia a intervenit în forţă asupra demonstranţilor care consideră Guvernul responsabil pentru dezastru, prin neglijenţă, şi contestă răspunsul faţă de situaţia prezentă.

Demisia a trei miniştri şi a mai multor parlamentari nu a domolit furia cetăţenilor.

În urma exploziei, în care au fost răniţi mai mult de 6.000 de oameni, peste 250.000 de locuitori au rămas fără adăpost.

Agenţiile ONU au avertizat că o criză umanitară este iminentă dacă nu vor fi trimise urgent ajutoare.

Duminică, mai multe state şi-au luat angajamentul - la o conferinţă co-organizată de preşedintele francez Emmanuel Macron - să facă donaţii Libanului. Suma promisă este de 297 de milioane de dolari.

Reprezentanţii ţărilor au spus că fondurile trebuie să fie livrate „direct poporului libanez”.

Economia Libanului, afectată de datorii, era deja în criză înainte de explozia din portul Beirut. Guvernele străine sunt precaute în acordarea de împrumuturi şi ajutoare unui guvern perceput de propriul popor ca fiind corupt.

Deflagraţia de marţi seară a avut loc în port, la un depozit unde se aflau stocate, „în mod necorespunzător”, după cum au precizat autorităţile, 2.750 de tone de nitrat de amoniu. 

Vineri, preşedintele Michel Aoun a spus că este în derulare o anchetă care va stabili dacă dezastrul a fost cauzat de o bombă sau de o intervenţie externă, dacă a fost vorba despre neglijenţă ori dacă a fost vorba despre un accident.

Douăzeci de oameni au fost reţinuţi până acum în legătură cu cazul, a mai spus Aoun.

SUA şi Franţa se numără între ţările care au solicitat efectuarea unei anchete internaţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.