Pandemia covid-19 s-a soldat cu peste 3,54 de milioane de morţi în lume, relatează AFP, care prezintă noi măsuri, noi bilanţuri şi evoluţii marcante ale epidemiei la nivel mondial.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

VACCINARE LĂRGITĂ ÎN FRANŢA

Întreaga populaţie majoră a Franţei se poate vaccina începând de luni împotriva covid-19 - după abandonarea criteriilor de vârstă şi starea sănătăţii -, o ”etapă-cheie” în vederea unei evitări a unei intensificări a epidemiei, în contextul unei relaxări a restricţiilor în ţară.

La 15 iunie, ”există şanse bune să depăşim” obiectivul Guvernului de vaccinare cu prima doză a 30 de milioane de persoane, a apreciat la postul LCI profesorul Alain Fischer, ”Domnul Vaccin” în Guvernul francez, care cataloghează această nouă lărgire a campaniei de vaccinare drept o ”etapă-cheie” a protejării populaţiei şi ”revenirii la o viaţă tot mai normală”.

OCDE, OPTIMISTĂ, DAR...

OCDE şi-a revizuit în creştere previziunile cu privire la creşterea economică în 2021  - la 5,8% - şi în 2022 - la 4,4% -, însă avertizează cu privire la o nouă scădere a economiei din cauza unei persistenţe a unor ”tendinţe contrare”.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) îşi exprimă îngrijorarea mai ales faţă de vaccinarea împotriva covid-19 - prea lentă în ţările sărace - şi nervozitatea pieţelor financiare.

ARGENTNA, PRIVATĂ DE COPA AMERICA

Cu două săptămâni înaintea lanăsrii teoretice a Copa America, în perioada 13 iunie-10 iulie, Neymar, Lionel Messi şi alte staruri ale fotbalului sud-american nu ştiu unde va avea loc evenimentul, după ce Argentina s-a retras luni, din cauza pandemiei covid-19.

Confederaţia sud-americană a Fotbalului (Conmebol) dă asigurări că are soluţii, însă nu le prezintă.

PRIMA LIVRARE DE VACCIN ÎN BURKINA FASO

Burkina Faso a primit dumincă seara aproximativ 115.000 de doze de vaccin împotriva covid-19 AstraZeneca-Oxford, fnanţate prin dispozitivul Covax, care vor permite aceste ţări sărace din Africa de Vest să înceapă la 2 iunie o primă fază a vaccinării.

Această ţară a înregistrat 13.430 de contaminări cu noul coronavirus şi 166 de morţi din cauza covid-19 şi era una dintre ultimele ţări din Africa de Vest care nu şi-au lansat vaccinarea împotriva epidemiei.

OMS SE CONSOLIDEAZĂ

Membrii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţăii (OMS), aflaţi în centrul unei bătălii împotriva covid-19, au adoptat o rezoluţie privind o consolidare a organizaţiei, după o săptămână de dezbateri.

Principala miză a reuniunii, o reformă a agenţăiei ONU şi a capacităţii sale de a coordona reacţia faţă de crize sanitare mondiale şi de a  preveni epidemii viitoare, a dominat dezbaterile, în contextul în care OMS şi comunitatea internaţională au fost incapabile să prevină pandemia covid-19.

PESTE 3,54 DE MILIOANE DE MORŢI

Pandemia s-a soldat cu cel puţin 3.543.125 de morţi în lume de când Biroul OMS în China a anunţat apariţia bolii, în decembrie 2019, potrivit unui bilanţ întocmit luni, la ora 10.00 GMT (13.00, ora României) de AFP în baza unor surse oficiale.

După Statele Unite (594.431 de morţi), ţările cu cel mai mare număr de decese din cauza covid-19 sunt Brazilia (461.931), India (329.100), Mexicul (223.507) şi Regatul Unit (127.781).

Aceste date, care au la bază bilanţuri oficiale ale autorităţilor naţionale în domeniul sănătăţii, sunt per ansambu subevaluate. Ele nu iau în calcul revizuiri în creştere, realizate ulterior de către organizaţii statistice.

Ţinând cont de supramortalitatea directă şi indirectă legate de covid-19, OMS estimează că bilanţul real al pandemiei este ”de două-trei ori mai mare”.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.