Bilanţul atentatului de miercuri, de la Kabul, a crescut la 80 de morţi şi peste 350 de răniţi, a anunţat un oficial din serviciile medicale publice, în timp ce preşedintele afgan a vorbit de un atac laş, relatează Reuters şi BBC News.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Autorităţile au avertizat că numărul victimelor va creşte, probabil, în continuare. „Încă mai aduc cadavre şi oameni răniţi la spitale”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Ismael Kawoosi.

Ministerul de Interne a îndemnat populaţia să doneze sânge pentru victime.

Potrivit informaţiilor iniţiale, majoritatea victimelor sunt civili. Printre răniţi se numără, însă, şi doi angajaţi al Ambasadei japoneze, a căror viaţă nu este, însă, în pericol.

Cel puţin un jurnalist al agenţiei de presă Tolo a fost ucis.

O bombă puternică a explodat miercuri dimineaţă, la ora locală 8.25 (6.55 ora României), în centrul capitalei afgane. Ambasadele germană şi franceză, aflate în apropiere, au fost avariate, a declarat ministrul francez pentru Afaceri Europene. „Au existat nişte pagube materiale în Ambasada franceză, precum şi în Ambasada Germaniei”, a spus oficialul, precizând că deocamdată nu există nimic care să sugereze că s-ar fi înregistrat victime germane sau franceze.

Numeroase ambulanţe au preluat răniţii de la locul atacului, în timp ce rudele îngrijorate ale celor aflaţi în zonă s-au strâns pentru a afla informaţii despre apropiaţi.

Forţele de ordine au închis accesul în perimetrul afectat de explozia ce a fost atât de puternică încât a distrus ferestrele şi uşile aflate pe o rază de sute de metri.

Imagini publicate de televiziunile locale şi pe reţelele de socializare arată zeci de maşini carbonizate. Potrivit BBC News, peste 50 de vehicule au fost dispuse.      

Basir Mujahid, un purtător de cuvânt al Poliţiei din Kabul, a declarat că este greu de spus care a fost ţinta exactă a exploziei, în condiţiile în care în zonă se află numeroase clădiri importante, inclusive palatal prezidenţial.

Unii martori spun că bomba s-a aflat într-un camion sau într-o cisternă de apă.

Potrivit analiştilor, se ridică semne de întrebare privind cum a putut avea loc atacul într-o zonă atât de securizată, înconjurată de ziduri antiexplozii de trei metri înălţime.

Nicio grupare nu a revendicat deocamdată atacul, însă luna trecută talibanii au anunţat lansarea unei offensive de primăvară majore, care va viza în primul rând forţele de străine, prin atacuri convenţionale, de gherilă şi sinucigaşe.

Statele Unite au aproximativ 8.400 de militari în Afganistan, iar restul aliaţilor NATO, inclusiv România, alţi 5.000.

Pentagonul i-ar fi cerut preşedintelui Donald Trump să mai trimită mii de soldaţi în ţară, pentru a încerca să contracareze victoriile talibanilor. Peste o treime din ţară ar fi în afara controlului Guvernului afgan.

Un atac taliban vizând o bază de antrenament a armatei afgane din oraşul Mazar-e-Sharif, de luna trecută, s-a soldat cu moartea a cel puţin 135 de militari şi i-a determinat pe ministrul Apărării şi pe şeful Statului Major al Armatei să îşi dea demisia.

De asemenea, Statul Islamic a fost active în ultima perioadă în zonă şi s-a aflat în spatele unui atentat sinucigaş ce a vizat un convoi NATO luna aceasta, în zona Ambasadei SUA din Kabul. Opt civili au fost ucişi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.