Bilanţul asaltului grupării islamiste Statul Islamic (SI) la o închisoare din nord-estul Siriei şi al unor confruntări armate între forţe kurde şi jihadişti a crescut la 332 de morţi, de la 20 ianuarie, când a avut loc atacul, anunţă duminică Observatorul Sirian al Drepturilor Omului (SOHR), relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Noi confruntări sporadice au avut loc sâmbătă între forţe kurde - susţinute de forţe americane - şi membri SI fugari în apropiere de Închisoarea Ghwayran, în care sunt încarceraţi 3.500 de jihadişti, în oraşul Al Hasakah, potrivit SOHR.

SOHR a anunţat duminică faptul că atacul de la 20 ianuarie - cel mai important asalt SI de la înfrângerea grupării jihadiste în urmă cu trei ani - şi confruntările armate care au avut loc ulterior s-au soldat cu 332 de morţi - 246 de jihadişti, 79 de membri ai forţelor kurde şi şapte civili.

Bilanţul a crescut după descoperirea unor cadavre în operaţiuni de verificare ale forţelor kurde, în curs, în clădiri ale închisorii şi în cartiere adiacente, potrivit SOHR.

Directorul Observatorului Rami Abdel Rahman precizează că aceste cadavre au fost descoperite în interiorul şi în jurul centrului penitenciar, situat într-o regiune aflată sub controlul administraţiei semiautonome kurde.

SOHR avertizează că bilanţul poate creşte în urma descopririi altor cadavre şi în contextul în care numeroşi combatanţi kurzi au fost răniţi grav.

Rami Abdel Rahman a anunţat, în baza unor ”informaţii confirmate” că s-au descoperit 22 de cadavre, care nu au fost încă identificate.

Un cameraman AFP a văzut sâmbătă cadavre, probabil ale unor membri SI ucişi în lupte, într-un camion, iar apoi un buldozer care descărca alte cadavre.

Un purtător de cuvânt al Forţelor Democratice Siriene (FDS, dominate de combatanţi kurzi), Farhad Shami, a anunţat că aceste corpuri urmează să fie îngropate în sectoare ”izolate”, aflate sub controlul forţelor kurde.

Forţele kurde au reluat controlul asupra închisorii, iar sute de jihadişti - inclusiv deţinuţi care au fugit şi atacatori - s-au predat sau au fost arestaţi, potrivit SOHR.

Însă zeci de membri SI erau baricadaţi în continuare în partea de nord a închisorii, ”dificil de vizat din aer sau de accesat la sol”, potrivit ONG-ului.

Farhad Shami a avertizat că, dacă aceştia nu se predau, forţele kurde analizează o soluţie ”militară”.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.