Camioanele care transportă ajutoare vor ajunge în Gaza în următoarele 24-48 de ore, a estimat, vineri, preşedintele Joe Biden care s-a întâlnit cu liderii Uniunii Europene la Casa Albă pentru a discuta despre războiul din Orientul Mijlociu, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Întrebat despre camioanele cu ajutoare care ar trebui să ajungă în Gaza, Biden a spus că a obţinut un angajament din partea israelienilor şi a preşedintelui Egiptului.

Iniţial, camioanele ar fi trebuit să fie lăsate să treacă vineri, dar ulterior s-a amânat deschiderea unicului punct de trecere spre Gaza de la frontiera cu Egiptul.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

"Autostrada urma să fie refăcută", a menţionat Biden. El crede că în următoarele 24-48 de ore, primele 20 de camioane cu ajutoare vor trece.

Biden a discutat cu premierul israelian Benjamin Netanyahu despre planurile de a începe să transfere asistenţă umanitară în Gaza din Egipt în timpul unei convorbiri telefonice avute vineri, prima pe care o are după ce miercuri s-a văzut cu premierul Netantyahu chiar în Egipt, a declarat Casa Albă.

Atenţia internaţională s-a concentrat asupra primirii ajutoarelor în Gaza prin singurul punct de acces care nu este controlat de Israel, punctul de trecere Rafah de la graniţa cu Egiptul. Biden, care a vizitat Israelul miercuri, a plecat cu o promisiune din partea Israelului de a permite transporturi limitate de provinzii din Egipt, cu condiţia ca livrările să fie monitorizate, pentru a împiedica orice ajutor să ajungă la Hamas.

Punctul Rafah este nefuncţional de aproape două săptămâni, de când Hamas a atacat Israelul.

Bombardarea de către Israel a Fâşiei Gaza, o enclavă lungă de 45 km, ca represalii la atacul Hamas, a înrăutăţit condiţiile pentru cele 2,3 milioane de persoane care trăiesc acolo sub o blocadă impusă de Israel şi Egipt de când Hamas a preluat controlul în 2007.

În plus, Biden a discutat vineri cu premierul israelian despre asigurarea unei "treceri sigure pentru cetăţenii americani şi alţi civili din Gaza", potrivit Casei Albe.
 
Activitatea diplomatică în jurul deschiderii punctului de trecere Rafah s-a intensificat, preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi primindu-l recent pe generalul american de rang înalt care supervizează trupele din Orientul Mijlociu, precum şi pe regele Abdullah al Iordaniei, iar secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut la Cairo ca ajutorul să fie livrat la scară largă şi în mod susţinut.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.