Preşedintele american Joe Biden şi omologul său turc Tayyip Erdogan su stabilit, vineri, în prima lor comunicare directă, să se întâlnească la summitul NATO din luna iunie, pe fondul relaţiilor fragilizate dintre statele lor aliate în cadrul Organizaţiei Nord-Atlantice, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Discuţia lor telefonică mult-aşteptată a avut loc la peste trei luni de la învestirea lui Biden ca preşedinte al Statelor Unite, pe 20 iunie, o întârziere considerată ca un semn de răceală faţă de Erdogan, care a avut relaţii apropiate cu fostul preşedinte Donald Trump.

Potrivit aşteptărilor, Biden ar urma să declare sâmbătă că masacrele din 1915 împotriva armenilor din Imperiul Otoman au fost un genocid, anunţ care mai mult ca sigur va înfuria Ankara şi va afecta şi mai mult relaţiile dintre cele două ţări.

Casa Albă nu a menţionat subiectul în anunţul său referitor la discuţia dintre cei doi lideri, dar surse care au cunoştinţă despre conversaţie au declarat că Biden i-a spus lui Erdogan că intenţionează să recunoască masacrele din 1915 împotriva armenilor drept genocid.

În comunicatul Casei Albe se arată că ”preşedintele Biden a discutat astăzi (vineri n.r.) cu preşedinte turc Recep Tayyip Erdogan, exprimându-şi interesul pentru o relaţie bilaterală constructivă, cu domenii de cooperare extinse şi cu o gestionare eficientă a dezacordurilor”.

Comunicatul mai arată că cei doi lideri au convenit să se întâlnească pe marginea summitului NATO din iunie, pentru a avea o conversaţie mai largă despre relaţiile dintre ţările lor.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.