Preşedintele american Joe Biden a semnat un decret prin care facilitează accesul la vot al americanilor, la comemorrarea a 56 de ani de la ”Bloody Sunday”, când un marş în favoarea apărării dreptului de vot al afroamericanilor a fost reprimat în mod violent de către poliţie la Selma, în Alabama, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Această decizie intervine în contextul în care mai multe Congrese locale în care republicanii sunt majoritari încearcă să restrângă accesul la vot, în urma înfrângerii lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie.

Miliardarul newyorkez susţine - fără dovezi - că alegerile prezidenţiale au fost afectate de fraude..

Proiecte locale de lege vizează să limiteze accesul populaţiei cu drept de vot la votul prin corespondenţă sau să faciliteze anularea unui număr cât mai mare de voturi considerate neconforme.

”Orice alegător ar trebui să poată să voteze, iar votul său să fie luat în considerare. Dacă ai cele mai bune idei, nu ai nimic de ascuns. Lăsaţi oamenii să voteze”, îndeamnă Biden.

”Cu ocazia marcării Bloody Sunday, semnez un decret care să uşureze înscrierea alegătorilor să voteze şi să îmbunătăţească accesul la vot”, a declarat el într-o înregistrare difuzată de Casa Albă.

Camera Reprezentanţilor, în care democraţii sunt majoritari, a adoptat miercuri un proiect de lege menit să lupte împotriva obstacolelor în calea votului în ţară. Textul, susţinut de către Joe Biden, urmează să fie transmis în Senat, unde adoptarea acestuia este incertă.

Joe Biden cere în acest decret o îmbunătăţire sau modernizare a site-urilor federale care furniează informaţii online despre alegeri şi vot..

El vrea să faciliteze mai ales voturl persoanelor cu dizabilităţi sau încarcerate.

Însă decretul nu prevede măsuri concrete şi imediate şi ar putea să aibă doar un efect limitat împotriva unor încercări de restrângerea accesului la vot.

”Preşedintele nu are autoritatea executivă să împiedice un stat să ia măsuri de acest fel”, a subliniat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, un oficial din administraţia Biden.

La 7 martie 1965, sute de manifestanţi paşnici au fost reprimaţi în mod violent de Poliţia din Selma.

Câteva luni mai târziu, în august, Congresul adopta ”Voting Rights Act”, care suprima teste şi taxe în vederea devenirii alegător.

Ceea ce arată ”marşul de la Selma este că nimic nu poate împiedica un popor liber să-şi exercite puterea cea mai sacră de ceăţean. Unii fac tot posibilul să-i retragă această putere”, subliniază Biden.

Potrivit preşedintelui american, ”oficiali aleşi în 43 de state au prezentat deja peste 250 de proiecte de lege prin care americanilor să le fie mai greu să voteze”.

”Nu putem să-i lăsăam să facă acest lucru”, avertizează el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.