Joe Biden, care intenţionează să candideze la al doilea mandat la Casa Albă în 2024, îşi minimalizează criticile în urma descoperirii unor documente confidenţiale care datează din perioada în care era vicepreşedinte, la un cerc de reflecţie şi în casa familiei sale, apreciind că este doar ”vânt”, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ascultaţi, noi am găsit nişte documente (...) care erau puse la locul nepotrivit, le-am predat imediat Arhivelor (Naţionale) şi Departamenmtului Justiţiei”, le-a declarat şeful statului american, în cursul unei vizite în California, unor jurnalişti care l-au întrebat despre acest lucru.

”Cred că veţi vedea că este vânt. N-am niciun regret. Am aplicat ceea ce avocaţii mi-au spus că vor fă fac. Este exact ceea ce-am făcut”, a continuat el, subliniind că cooperează ”întru totul” cu justiţia.

Este vorba despre un dosar delicat atât pentru Joe Biden, care ia în calciul să candideze la al doilea mandat în 2024, cât şi pentru democraţi.

ANCHETĂ JUDICIARĂ

Democraţii sunt criticaţi de către fostul preşedinte republican Donald Trump, vizat de o anchetă judiciară din cauză că a păstrat cutii întregi cu documente când a plecat de la Casa Albă, în 2021.

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele democrat, primele documente clasificate au fost descoperite la 2 noiembrie la Penn Biden Center, un centru de reflecţie de la Washington, unde Joe Biden avea la un moment biroul, şi au fost semnalate Arhivelor Naţionale.

În decembrie, avocaţii preşedintelui au găsit, în garajul casei sale de la Wilmington, în Delaware, ”un număr mic de documente” potenţial clasificate şi au avertizat Departamentul Justiţiei.

Iar în ianuarie, aceşti avocaţi au dezvăluit un document confidenţial, găsit într-o încăpere adiacentă garajului casei. A doua zi, avocatul preşedinţiei a descoperit alte cinci pagini.

Pentru a face faţă unor suspiciuni de ”standarde duble”, Departamentul Justiţiei a încredinţat investigaţiile cu privire la dosarele lui Joe Biden unui procuror special independent, aşa cum a făcut în cazul lui Donald Trump.

Opoziţia republicană a denunţat o comunicare ”cu pipeta” a Executivului.

Profitând de fragila lor majoritate în Camera Reprezentanţilor, republicanii au lansat o anchetă parlamentară şi au cerut informaţii suplimentare.

O lege din 1978 îi obligă pe preşedinţii şi pe vicepreşedinţii americani să transmită, la încheierea mandatului, toate e-mailurile, scrisorile şi alte documente de lucru Arhivelor Naţionale.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.