Peste 100 de milioane de vaccinuri împotriva covid-19 au fost distribuite în lume, iar 70% dintre americani au fost vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin anticovid, îşi prezintă marţi bilanţul Joe Biden, în contextul unei răspândiri rapide a variantei indiene (delta) a SARS-CoV-2, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Casa Albă anunţă marţi într-un comunicat, în care laudă ”generozitatea americană”, că Statele Unite au donat lumii mai multe vaccinuri anticovid decât ”toate celalte ţări la un loc”.

Într-un discurs prevăzut la ora locală 15.45 (22.45, ora României), preşedintele american ”urmează să sublinieze (acest) aspect crucial al efortului nostru de a pune capăt pandemiei covid-19 - oprirea răspândirii virsului în strănătate”, anunţă un oficial de la Casa Albă.

Statele Unite au expediat 111.701.000 de doze în peste 60 de ţări - majoritatea prin intermediul iniţiativei internaţionale Covax, dar şi în colaborare cu parteneri precum Uniunea Africană (UA) sau Comunitatea Caraibelor (CARICOM).

Principalii beneficiari, până în prezent, sunt Indonezia (opt milioane de doze), Filipinele şi Columbia (şase milioane de doze sau mai mult) sau Vietnamul, Pakistanul, Bangladeshul şi Africa de Sud (cinci milioane sau peste).

Aceste donaţii ”sunt doar începutul”, subliniază în comunicat Casa Albă.

Începând de la sfârşitul acestei luni, Statele Unite urmează să înceapă să expedieze cele 500 de milioane de doze de vaccin Pfizer pe care le-au promis unui număr de 100 de ţăriîn curs de dezvoltare.

”Statele Unite nu şi-au folosit şi nu-şi vor folosi vaccinurile pentru a obţine favoruri de la alte state”, dă asigurări Casa Albă, în contextul în care China sau Rusia sunt suspectate de faptul că-şi folosesc distribuţia de vaccinuri în scopuri diplomatice.

GOOGLE, FACEBOOK, DISNEY

La nivel naţional, Joe Biden urmează să sublinieze din nou necesitatea ca americanii să-şi primească dozele, în contextul în care campania de vaccinare acclerează din nou, după ce a scăzut la începutul verii.

Biden urmează să evoce ”iniţiative recente din sectorul privat în vederea asigurării securităţii locului de muncă, prin impunerea vaccinării, o tendinţă pozitivă de accelerare a vaccinării mai ales în regiunile cu o incidenţă puternică, şi formidabilul efort al americanilor la nivel local”.

Întreprinderi mari - ca Disney, Google şi Facebook - vor să îşi oblige angajaţii să se vaccineze.

Statele Unite au atins luni pragul de 70% de adulţi vaccinaţi cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19, la aproape o lună de la data stabilită de către preşedinte, care spera să sărbătorească această etapă la 4 iulie, de Ziua Naţională.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.