Candidatul democrat în alegerile prezidenţiale ameriane Joe Biden şi-a consolidat avansul faţă de Donald Trump, cu o lună înaintea scrutinului, potrivit unui sondaj publicat marţi de CNN, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Cu 57% în intenţiile de vot, fostul vicepreşedinte american înregistrează de-acum un avans cu 16 puncte procentuale faţă de adversarul său republican (41%), potrivit acestei anchete naţionale realizate de Institutul SSRS.

Joe Biden este totodată mai apreciat de către persoanele chestionate şi se bucură de 52% opinii favorabile, faţă de 39% cât înregistrează locatarul Casei Albe.

În total, 1.001 persoane au fost intervirvate, de la 1 la 4 octombrie, după prima dezbatere prezidenţială şi în parte după anunţul testării pozitive cu covid-19 a preşedintelui republican în exerciţiu.

Sondajul are o marjă de eroare de plus sau minus 3,6%.

Însă sondajele naţionale nu prezic rezultatul votului de la 3 noiembrie, în contextul în care alegerile americane se joacă într-o mână de state-cheie care pot înclina balanţa în favoarea unei tabăre sau celeilalte.

Joe Biden conduce într-un număr de subiecte importante.

El ar fi mai bine plasat în gestionarea pandemiei covid-19 (59% contra 38% Trump), sistemul de sănătate (59% la 39%) şi inegalităţile rasiale (62% la 36%).

Mai îngrijorător pentru Donald Trump este faptul că persoanele chestionate îl preferă pe Joe Biden în gestionarea economiei (50% la 48%) şi în lupta împotriva infracţionalităţii (55% la 43%) - principalele două teme de campanie ale preşedintelui în exerciţiu.

FEMEI, TINERI, MODERAŢI ŞI INDEPENDENŢI

Joe Biden, în vârstă de 77 de ani, şi-a sporit totodată avansul în rândul mai multor categorii de alegători - femei, tineri, moderaţi şi independenţi.

El este învingătorul primei dezbateri prezidenţiale, la 29 septembrie, la Cleveland, în Ohio, consideră 57% dintre persoanele chestionate care au urmărit dezbaterea.

Alţi 26% dintre respondenţi consideră că Donald Trump este învingătorul acestei dezbateri.

Unul dintre purtătorii de cuvânt ai preşedintelui, Hogan Gidley, a negat validitatea acestui sondaj, apreciind că ”aceiaşi sondatori anunţau înfrângerea sa în 2016” de către Hillary Clinton.

”El a câştigat alegerile şi face acelaşi lucru acum”, a declarat purtătorul de cuvânt, care a dat asigurări că se bazează pe sondaje interne, care nu sunt făcute publice de către Casa Albă.

Un sondaj NBC News-Wall Street Journal, realizat înaintea testării pozitive cu covid-19 a lui Donald Trump, în vârstă de 74 de ani, îl credita duminică pe Joe Biden cu un avans de 14 puncte procentuale.

La nivelnaţional, Joe Biden îldevansează pe Donald trump cu 9,2 puncte procentuale, potrivit site-ului specializat RealClearPolitics, care face o medie a anchetelor de opinie.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.