Casa Albă a anunţat marţi că Joe Biden nu se va mai deplasa în Iordania în cadrul călătoriei sale în Orientul Mijlociu, informează The Guardian.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email
Decizia lui Joe Biden de a anula escala planificată în Iordania după o vizită în Israel vine după ce Iordania a anulat summitul cvadripartit programat pentru miercuri cu preşedintele american şi liderii egiptean şi palestinian, la care urmau să discute despre războiul dintre Israel şi Hamas.

Summitul preşedintelui american Joe Biden, care urma să aibă loc miercuri la Amman cu regele Abdullah al Iordaniei, preşedintele egiptean Abdel Fattah Sissi şi preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, a fost anulat, a anunţat ministrul iordanian de externe, Ayman Safadi.

"Nu mai are rost să vorbim acum despre nimic altceva decât despre oprirea războiului", a declarat Safadi pentru Al Jazeera.

CITEȘTE ȘI Iordania anulează summitul cu Biden şi liderii egiptean şi palestinian

Ceva mai devreme, un oficial palestinian de rang înalt a declarat că liderul Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi-a anulat participarea la întâlnire. Abbas s-a retras pentru a protesta faţă de o explozie care a avut loc marţi seara la un spital din Gaza pentru care oficialii Hamas o pun pe seama Israelului şi spun că a ucis peste 500 de persoane.

CITEȘTE ȘI Atac asupra unui spital din Gaza: Preşedintele Mahmoud Abbas declară trei zile de doliu şi anulează întâlnirea cu Biden. Armata israeliană subliniază că în trecut au existat lansări eşuate de rachete din partea Hamas

Incidentul a stârnit furie şi indignare în lumea musulmană.

Israelul a declarat însă că a fost vorba despre o rachetă lansată greşit de Jihadul Islamic Palestinian, care era destinată să ajungă în teritoriul israelian.

Joe Biden s-a urcat marţi seara la bordul Air Force One cu destinaţia Israel, unde urmează să se întâlnească miercuri cu premierul Benjamin Netanyahu.

"După ce s-a consultat cu regele Abdullah al II-lea al Iordaniei şi având în vedere zilele de doliu anunţate de preşedintele Abbas al Autorităţii Palestiniene, preşedintele Biden îşi va amâna călătoria în Iordania şi întâlnirea planificată cu aceşti doi lideri şi cu preşedintele Sisi al Egiptului. El aşteaptă cu nerăbdare să se consulte personal cu aceşti lideri în curând şi a convenit să rămână în mod regulat şi direct angajat în dialog cu fiecare dintre ei în zilele următoare”, precizează un comunicat al Casei Albe.

 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.