Preşedintele SUA, Joe Biden, a declarat marţi că proiectul de lege bipartizan privind imigraţia, care asigura şi fondurile pentru Ucraina, se destramă sub presiunea politică a rivalului său republican Donald Trump şi a promis că le va reaminti alegătorilor cine este de vină dacă eşuează, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

"Toate indiciile arată că acest proiect de lege nici măcar nu se va mişca din Senat. De ce? Dintr-un motiv simplu: Donald Trump", a declarat Biden. "Pentru că Donald Trump crede că este rău pentru el din punct de vedere politic", a adăugat şeful Casei Albe.

Preocupările legate de imigraţie au devenit o problemă de top în campania electorală din acest an, Trump pregătindu-se pentru o probabilă revanşă, în noiembrie, cu Biden.

Trump a făcut presiuni asupra republicanilor din Congres pentru a respinge acordul bipartizan privind securitatea frontierelor, care a fost prezentat duminică după negocieri între democraţi şi republicani.

Promisiunea lui Biden de a face din eforturile fostului preşedinte republican de a distruge proiectul de lege o temă majoră a campaniei sale de realegere este un pariu riscant, având în vedere că sondajele arată că americanii îi acordă cote mici lui Biden pentru modul în care a gestionat securitatea frontierelor şi imigraţia, notează Reuters.

Ratingul de aprobare al preşedintelui democrat a scăzut la 38% în ianuarie, pe măsură ce îngrijorările legate de imigraţie au luat amploare, arată cel mai recent sondaj Reuters/Ipsos.

Biden s-a confruntat în timpul preşedinţiei sale cu un număr record de imigranţi prinşi trecând ilegal frontiera dintre SUA şi Mexic. Republicanii susţin că Biden ar fi trebuit să păstreze politicile restrictive ale lui Trump.

Biden va testa dacă învinovăţirea lui Trump pentru zădărnicirea unui compromis bipartizan poate ajuta la schimbarea mentalităţilor americanilor. "Voi duce această problemă în ţară, iar alegătorii vor şti că în momentul în care vom securiza graniţa şi vom finanţa aceste programe, Trump şi republicanii MAGA au spus nu, pentru că se tem de Donald Trump", a declarat Biden la Casa Albă.

Proiectul de lege în valoare de 118 miliarde de dolari, care include şi ajutoare pentru Israel şi Ucraina, îşi pierde rapid sprijinul la Capitoliu. Republicanii din Camera Reprezentanţilor au întâmpinat cu ostilitate proiectul, iar peste 20 de senatori republicani au declarat că măsura nu este suficient de strictă. Mai mulţi democraţi s-au opus, de asemenea, proiectului de lege, deoarece spun că unele dintre măsuri îi tratează prea dur pe migranţi.

Biden nu a menţionat opoziţia democraţilor, dar i-a acuzat pe republicani că au cedat sub presiunea lui Trump, despre care a spus că a luat legătura cu legislatorii republicani pentru a-i "intimida să voteze împotriva acestei propuneri".

"Sincer, ei sunt datori faţă de poporul american să dea dovadă de coloană vertebrală şi să facă ceea ce ştiu că este corect", a spus Biden.

Liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, l-a luat şi el la ţintă, marţi, pe Trump din cauza opoziţiei tot mai mari faţă de acordul privind securitatea frontierelor.

"Donald Trump preferă să menţină haosul la graniţă pentru a-l putea exploata în campania electorală, în loc să lase Senatul să facă ceea ce trebuie şi să rezolve problema", a declarat Schumer.
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.