Preşedintele american Joe Biden ”abia aşteaptă” ca Suedia să adere la NATO, i-a spus el marţi, înaintea summitului de la Vilnius, preşedintelui lituanian Gitanas Nauseda, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru găzduirea acestui summit istoric într-un moment important. Pentru prima oară, liderii NATO se întâlnesc, toţi 31, şi abia aşteaptă să se reunească curând în 32 de membri, cu Suedia”, i-a spus el omologului său în această reuniune bilaterală, în prima sa apariţie după ce a comentat faptul că Turcia şi-a abandonat obiecţiile faţă de aderarea Suediei.

”Sunt convins că vom reuşi”, a declarat el despre aderarea Suediei la NATO, care urmează să fie ratificată în Parlamentul turc.

Statele Unite participă la summit ”pentru a-şi reafirma angajamentul faţă de NATO”, a decvlarat el.

”Suntem angajaţi faţă de Lituania, (ţările) baltice şi NATO”, a adăugat el.

”Angajamentul nostru de a fi alături de dumneavostră nu a slăbit”, a subliniat el.

El a vorbit despre summit, care are loc într-un moment critic al contyraofensivei Ucrainei împotriva Rusiei.

”În zilele următoare, vom discuta despre o serie de probleme: cum să consolidăm flancul de est al NATO, să medernizăm apărarea şi capacităţile de disuasiune NATO şi o vom face într-un loc în care aceste eforturi contează cu adevărat în fiecare zi”, a declarat Joe Biden.

NATO va discuta, de asemenea, despre ”susţinerea noastră a Ucrainei”, a subliniat el.

Şeful statului american şi-a reiterat susţinerea faţă de Articolul 5 al Alianţei Nord-Atlantice, potrivit căruia un atac împotriva unui membru al NATO este un atac împotriva întregului bloc.

”Noi luăm, NATO ia, toţi luăm Articolul 5 literal. Un inch al teritoriului NATO înseamnă că suntem toţi, cu toţii la bord, împotriva oricui înclacă acest spaţiu. Vom apăra fiecare inch al acestui” teritoriu, a subliniat el.

Nauseda i-a urat lui Biden bun-venit în Lituania şi a salutat un summit ”istoric” ”chiar înainte să înceapă”, având în vedere anunţul cu privire la aderarea Suediei.

Joe Biden a fost primit de către Gitanas Nauseda în cadrul unei ceremonii la palatul prezidenţial lituanian.

O trupă militară a cântat ”The Star-Spangled Banner” şi imnul naţional lituanian, iar cei doi şefi de stat au trecut în revistă, pe covorul roşu, garda de onoare, care face parte din Batalionul Statului major al Marelui Duce Gediminas.

Biden sa aşezat la o masă, a semnat într-o Carte de oaspeţi şi a zâmbit, alături de gazada sa, în faţa steagurilor celor două ţări, într-o şedinţă foto.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.