Preşedintele american Joe Biden a discutat la telefon cu premierul israelian Benjamin Netanmyahu - pentru prima oară de mai bine de o săptămână, potrivit unui oficial american, relatează CNN.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Ei au discutat despre ”posibilitatea unor pauze tehnice” ale armatei israeliene în Fâşia Gaza, care să permită populaţiei civile palestiniene să fugă de lupte, scrie AFP.

Ei au discutat la telefon despre ”posibilitatea unor pauze tehnice care să le furnizeze civililor oportunitatea de a părăsi în siguranţă zonele de luptă, care să asigure că ajutorul ajunge la civilii aflaţi în nevoie şi care să permită potenţiala eliberare a ostaticilor”, anunţă într-un comunicat Casa Albă.

Bide şi Netanyahu s-au întâlnit ultima oară în Israel, la 18 octombrie.

Şeful statului american şi-a exprimat atunci susţinerea faţă de israel şi a promis ajutoare suplimentare.

Joe Biden sublinia, într-o convorbire telefonică cu Benjamin Netanyahu, săptămâna trecută, ”necesitatea unei creşteri semnificative şi imediate a asistenţei în vederea satisfacerii nevoilor (Fâşiei) Gaza”, anunţa atunci Casa Albă.

PAUZĂ UMANITARĂ

Administraţia Biden va continua să-şi îndemne omologii israelieni la o pauză umanitară în Fâşia Gaza, anunţă luni Casa Albă, în vederea unor negocieri privind eliberarea ostaticilor ţinuţi de Hamas în Fâşia Gaza.

”Credem în continuare în valoarea pauzelor umanitare în scopuri precise - în vederea introducerii unor lucruri şi scoaterii persoanelor, inclusiv a ostaticilor”, subliniază un purtător de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale americane (NSC) de la Casa Albă, John Kirby.

”Credem în continuare că acest lucru are valoare şi vom continua să subliniem acest punct şi să discutăm acest lucru, nu doar cu Israelul, ci şi cu alţi parteneri din regiune”, insistă el.

Administraţia Biden consideră că ”ne aflăm la începutul acestui proces, ci nu la sfârşit”, declară Kirby.

Secretarul de Stat american Antony Blinken a anunţat luni că administraţia Biden depune eforturi în acest sens în fiecare minut al fiecărei zile.

”În privinţa pauzelor umanitare, discutăm cu israelienii aspectele practice ale acestora. Un aspect crucial este totuşi să constatăm progrese cu privire la ostatici. Acesta este lucrul la care ne concentrăm intens”, a declarat Blinken presei, în Turcia.

DEZMINŢIRE

Pe de altă parte, Statele Unite dezminit că oficiali americani au anunţat, potrivit Iranului, că vor un armistiţiu în Fâşia Gaza.

Ministrul iranian de Externe Hossein Amir-Abdollahian a declarat luni agenţiei iraniene de presă Tasnim că Statele Unite au trimis Iranului un mesaj, în ultimele trei zile, prin care anunţă că vor un armistiţiu în Fâşia Faza.

”Au desfăşurat unele acţiuni, dar în practică n-au făcut decât să susţină masacrele şi genocidul din Fâşia Gaza”, a declarat el.

Un purtător de cuvânt al NSC, contactat de CNN, a dezminţit acest anunţ drept ”categoric fals”.

”Am spus clar Iranului că ar trebui să nu caute să extindă conflictul şi care ar fi consecinţele în cazul în care alege să facă acest lucru”, a subliniat el.

”Am spus de asemenea clar, în mod public şi în privat, că cerem eliberarea ostaticilor ţinuţi de Hamas. Implementarea eliberării ostaticilor ar necesita o pauză umanitară în lupte. Orice întârziere în acest proces revine Hamasului”, a adăugat el.

Şeful diplomaţiei iraniene a făcut aceste declaraţii după ce premierul irakian Mohammed Shia al-Sudani a efectuat o vizită la Teheran luni, la o zi după ce s-a întâlnit cu secretarul de Stat american Antony Blinken la Bagdad.

Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei a îndemnat la o coordonare între Iran şi Irak în vederea unei creşteri a ”presiunilor politice” asupra Statelor Unite şi Israelului în vederea unei opriri a bombardamentelor în Fâşia Gaza, potrivit agenţiei oficiale iraniene de presă Irna.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.