Joe Biden a declarat joi, la prima sa conferinţă de presă din postura de preşedinte al SUA, că cele mai multe dintre familiile care trec graniţa de sud a Statelor Unite sunt trimise înapoi şi că sunt în curs negocieri cu Mexicul pentru a le prelua. El a subliniat că doar copiilor neînsoţiţi le este permis să rămână pe teritoriul american.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Biden şi-a exprimat speranţa că va putea să facă progrese în cazul problemelor spionoase reprezentate de criza climatică, reforma legii armelor şi imigraţiei, în ciuda opoziţiei republicanilor. El a spus că a fost ales de poporul american pentru a găsi soluţii, nu pentru a divide.

„Am fost angajat să rezolv probleme, nu să creez diviziuni”, a adăugat el.

Legat de imigraţie şi atacurile armate, probleme cu care SUA se confruntă de multă vreme, el a spus: „Republicanii trebuie să se hotărască dacă vor ajuta cu noua legislaţie”. 

Sub un ordin emis din cauza pandemiei, preşedintele Donald Trump a decis ca orice persoană descoperită că trece graniţa de sud a SUA va fi întoarsă din drum. Biden a păstrat această politică, însă a modificat-o în sensul că permite intrarea pe teritoriu a migranţilor minori neînsoţiţi în timp ce solicitările lor de imigraţie sunt procesate.

Schimbarea a dus la existenţa acum a peste 17.000 de copii migranţi, majoritatea din America Centrală, în custodia SUA de-a lungul graniţei sudice.

Criza umanitară în creştere devine, rapid, primul scandal al preşedinţiei lui Biden şi ameninţă să întreruă priorităţile sale.

Biden a explicat faptul că este „ciclic” ceea ce se întâmplă acum la graniţă - numărul creşte mereu în primăvară, înainte ca temperaturile mari de vară să vină.

Este posibil însă ca anul acesta valul de migranţi să fie mai mare decât în alte perioade. Peste 100.000 de oameni au fost reperaţi luna trecută, cu 24.000 mai mulţi decât în februarie 2019.

Cât priveşte minorii neînsoţiţi, numărul copiilor arestaţi la granită în martie îl va depăşi cel mai probabil pe cel înregistrat în mai 2019, când aproximativ 11.400 au fost arestaţi, potrivit unor date guvernamentale analizate de CNN.

Preşedintele a mai spus că o majoritate „copleşitoare” a celor care trec graniţa este „trimisă înapoi”.

„Zeci de mii de oameni care au peste 18 ani şi oameni singuri, care vin pe rând, au fost trimişi înapoi acasă. Trimitem înapoi marea majoritate a familiilor care vin. Încercăm să rezolvăm acum cu Mexicul disponibilitatea de a prelua aceste familii înapoi. Dar asta se întâmplă. Ei nu trec graniţa”, a mai spus Biden. „Iar în cazul celor care o fac şi care sunt copii neînsoţiţi, încercăm rapid să punem în aplicare ce a fost demontat, cum am spus”, a făcut el referire la acţiunile lui Trump.

Biden a subliniat că în prezent sunt duse negocieri cu preşedintele Mexicului pentru a primi înapoi familiile de migranţi.

„Singurii oameni pe care nu îi vom lăsa să stea acolo singuri, de cealaltă parte a Rio Grande, fără ajutor, sunt copiii”, a explicat preşedintele.

El a spus că unitatea de la graniţa Texasului care adăposteşte copii migranţi oferă condiţii „complet inacceptabile”, că nu va permite ca aceşti minori să moară de foame şi le-a promis jurnaliştilor că le va fi permis accesul în acest tip de centre.

Joe Biden a afirmat că situaţia de la graniţa cu Mexicul deja se îmbunătăţeşte şi a promis că va fi mult mai bună în curând.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.