Preşedintele Statelor Unite Joe Biden îşi menţine propunerea unui summit cu omologul său rus Vladimir Putin ”în lunile următoare” şi consideră că o întâlnire este ”crucială” în vederea ”opririi” ”escaladării”, înainte ca aceasta să ”degenereze”, anunţă joi un oficial american de rang înalt, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest oficial precizează - în urma impunerii unei serii de senacţiuni financiare dure şi expulzării a zece diplomaţi ruşi aflaţi în post în Statele Unite, ca retorsiune faţă de un atac cibernetic uriaş imputatîn mod oficial Moscovei - că o parte a represaliilor americane ”rămâne secretă”.

El nu a precizat dacă este vorba despre un contaatac informatic sau despre altă măsură de retorsiune.

”Măsurile pe care le anunţăm azi reprezintă riposta noastră publică, care dorim să fie percepută ca fermă, dar proporţionată”, a declarat acest oficial într-o discuţie cu nişte jurnalişti.

”Vrem să spunem în mod clar că nu voim deloc să alimentăm o escaladare cu Rusia”, a insistat el, dând asigurări că Joe Biden l-a informat pe Vladimir Putin cu privire la această retorsiune în cursul convorbirii lor la telefon de săptămâna aceasta.

În această convorbire, preşedintele american i-a propus un summit ”într-o ţară terţă”, ”în lunile următoare”.

”Ruşii nu au răspuns încă”, ”însă credem că, în lunile următoare, va fi crucial ca cei doi lideri să se întâlnească pentru a discuta despre toate problemele care ne afectează relaţia”, a subliniat acest oficial.

El consideră că un asemenea summit ar urma să permită ”să se găsească un mod stabil şi eficient de a se avansa în vederea opririi oricărei escaladări înainte ca aceasta să degenereze”.

Însă el avertizează că Statele Unite îşi rezervă dreptul de a răspunde unei eventuale contrariposte ruse, în funcţie de amploarea acesteia.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.