Preşedintele american Joe Biden l-a avertizat luni pe premierul israelian Benjamin Netanyahu că o operaţiune militară israeliană la Rafah va adânci anarhia în Gaza, iar cei doi lideri au convenit ca echipe de fiecare parte să se întâlnească la Washington pentru a discuta despre aceasta, a anunţat Casa Albă, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Consilierul pe probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a declarat reporterilor că cele două ţări vor avea o discuţie cuprinzătoare despre calea de urmat în Gaza, unde o criză umanitară face ravagii după şase luni de lupte. Întâlnirea ar putea avea loc chiar săptămâna aceasta sau săptămâna viitoare, a spus Sullivan, şi nicio operaţiune Rafah nu va avea loc înainte de aceste discuţii.

"Anarhia domneşte în zonele pe care armata israeliană le-a curăţat, dar nu le-a stabilizat" în Gaza, iar criza umanitară s-ar adânci dacă Israelul ar continua cu o ofensivă la Rafah, a spus Sullivan, rezumând mesajul lui Biden către Netanyahu.

"Am avut multe discuţii la diferite niveluri între militarii noştri, serviciile noastre de informaţii, diplomaţii noştri şi experţii noştri umanitari, dar nu am avut încă ocazia de a avea o discuţie cuprinzătoare, integrată şi strategică", a arătat Sullivan.

Cei doi lideri au avut relaţii din ce în ce mai tensionate în legătură cu Gaza. Sullivan a descris conversaţia ca fiind una concretă, la obiect, ca o discuţie de afaceri, şi a precizat că nu s-a încheiat brusc.

Biden nu a ameninţat că va limita ajutorul american acordat Israelului, a mai precizat consilierul pentru securitate naţională. Însă Biden i-a spus lui Netanyahu că "înainte ca Israelul să se năpustească asupra Rafah", are nevoie mai degrabă de o strategie coerentă pentru Gaza. 

NR. 3 DIN HAMAS, ELIMINAT

Biden a reiterat, pe de altă parte, sprijinul SUA pentru efortul israelian de a distruge militanţii Hamas care au atacat sudul Israelului pe 7 octombrie.

Sullivan a confirmat, de asemenea, că Marwan Issa, liderul nr. 3 în rândurile Hamas, a fost ucis într-o operaţiune israeliană săptămâna trecută.

Hamas nu a făcut niciun comentariu.

Convorbirea lui Biden cu Netanyahu a fost prima dintre cei doi lideri de la 15 februarie şi a avut loc pe fondul tensiunilor puternice dintre Israel şi cel mai fidel aliat al său, Statele Unite, din cauza modului în care Netanyahu a gestionat războiul din Gaza.

La rândul său, Netanyahu a declarat că a discutat cu Biden despre angajamentul Israelului de a atinge toate obiectivele pe care şi le-a stabilit pentru război: eliminarea Hamas, eliberarea tuturor ostaticilor şi asigurarea că Gaza nu va mai reprezenta o ameninţare pentru Israel.

Acest lucru va fi realizat "în timp ce se va oferi ajutorul umanitar necesar care ajută la atingerea acestor obiective", a spus el într-un comunicat.

Într-un discurs rostit joi, liderul majorităţii democrate din Senat, Chuck Schumer, un susţinător de lungă durată al Israelului şi oficialul cu cel mai înalt rang care a fost ales şi care are origini evreieşti, a cerut noi alegeri în Israel şi a declarat că Netanyahu este un obstacol în calea păcii. Biden a lăudat discursul în ziua următoare şi a spus că Schumer s-a făcut ecoul preocupărilor multor americani. Netanyahu a răspuns dur duminică, declarând într-un interviu acordat CNN că discursul lui Schumer a fost "total nepotrivit".

Netanyahu a reafirmat duminică, la o reuniune a cabinetului, că forţele israeliene vor intra în forţă în Rafah, ultimul loc relativ sigur din enclava mică şi aglomerată, în ciuda presiunilor internaţionale pentru ca Israelul să evite noi victime civile.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.