Preşedintele american Joe Biden a declarat, miercuri, că SUA analizează cererea Australiei de a renunţa la acuzaţiile de spionaj împotriva fondatorului WikiLeaks, Julian Assange.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Parlamentul australian a adoptat în februarie o moţiune, susţinută de premierul Anthony Albanese, prin care a cerut să se pună capăt saga juridică în care este implicat Julian Assange, în vârstă de 52 de ani.

Acest cetăţean australian, arestat în urmă cu cinci ani în Marea Britanie, este deţinut într-o închisoare din Londra şi se luptă împotriva extrădării în Statele Unite.

Pus sub acuzare de justiţia americană pentru publicarea a peste 700.000 de documente confidenţiale privind activităţile militare şi diplomatice americane, în special în Irak şi Afganistan, începând din 2010, el riscă până la 175 de ani de închisoare.

"O examinăm în prezent", a răspuns Joe Biden la întrebarea unui jurnalist cu privire la existenţa unui răspuns american la această cerere australiană, fără a da alte detalii.

La sfârşitul lunii martie, justiţia britanică a cerut Statelor Unite noi garanţii cu privire la tratamentul de care ar urma să beneficieze Julian Assange dacă ar fi extrădat, în caz contrar putând să-i acorde fondatorului WikiLeaks o ultimă instanţă în Marea Britanie.

"Faceţi ceea ce trebuie, renunţaţi la acuzaţii", a fost reacţia soţiei sale, Stella Assange, miercuri, pe X (fostul Twitter). Assange a avertizat în trecut cu privire la deteriorarea stării sale fizice şi psihice şi a spus că ar "muri" dacă ar fi extrădat.

Pentru susţinătorii lui Julian Assange, bătălia juridică a acestuia reprezintă o luptă pentru libertatea presei. Washingtonul a replicat că Assange a pus în pericol vieţi prin publicarea documentelor, care identificau surse de informaţii.

Actualul redactor-şef al WikiLeaks, Kristinn Hrafnsson, a reacţionat miercuri, făcând apel la o "soluţie politică", invitând autorităţile australiene să "lege acest caz de acordurile comerciale şi de cooperarea viitoare" cu Washingtonul.

Acestea ar trebui să fie îndrăzneţe şi să spună 'nu avem nimic de discutat dacă nu renunţaţi la acuzaţiile împotriva lui Julian Assange'", a declarat el pentru AFP, la o manifestaţie de susţinere a lui Assange în centrul Londrei.

Alte mitinguri de susţinere a lui Julian Assange urmează să aibă loc joi în întreaga lume pentru a marca cinci ani de la arestarea sa. 

La 11 aprilie 2019, Julian Assange a fost scos cu forţa din ambasada Ecuadorului din Londra. El se refugiase acolo în 2012 pentru a evita să fie extrădat în Suedia, unde se confrunta cu acuzaţii de viol care au fost între timp retrase, dar mai ales în Statele Unite, care îl acuzau de piraterie informatică.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.