UE este necesar să sporească presiunile asupra Rusiei, pentru a o determina să-şi schimbe atitudinea în numeroase crize în care este implicată, a pledat vineri, la Bruxelles, şeful diplomaţiei germane Heiko Maas, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Noi nu putem să tolerăm eşecurile Consiliului de Securitate al ONU din cauza votului de veto al Rusiei. Nu putem continua aşa”, a declarat el într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker.

”Trebuie să sporim presiunile asupra Rusiei, pentru a o determina să-şi schimbe atitudinea. Aceasta este o condiţie sine qua non în vederea soluţionării problemei conflictului sirian”, a îndemnat Maas.

Rusia s-a opus marţi prin veto, în Consiliul de Securitate, unui proiect american de rezoluţie care prevedea crearea unui mecanism de anchetă cu privire la recursul la armament chimic în Siria, în urma atacurilor de sâmbătă de la Duma.

Şeful diplomaţiei germane şi-a reiterat susţinerea faţă de propunerea apărată de Franţa cu privire la traducerea celor care se fac vinovaţi de atacuri chimice în faţa justiţiei penale internaţionale.

”Folosirea armelor chimice nu ar trebui să rămâne nepedepsită, fără consecinţe. Nu ne putem face că nu s-a întâmplat nimic”, a subliniat Maas.

”Însă nu putem închide dialogul cu Rusia”, a avertizat el. ”Ucraina, otrăvirea de la Salisbury, intervenţia în Siria, intervenţiile în procesele democratice trebuie săfie abordate şi trebuie să vedem cum să reacţionăm”, a declarat ministrul german.

Maas urmează să participe luni la Luxemburg la i reuniune a miniştrilor de Externe din UE, în cursul căreia urmează să fie reafirmată unitatea statelor membre în faţa Moscovei şi pe tema conflictului din Siria.

Cei 28 au imputat în mod unanim Rusiei utilizarea unui agent chimic, cu scopul de a încerca să elimine un fost agent dublu rus în Marea Britanie, Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, însă sunt dezbinaţi cu privire la sancţiuni.

Majoritatea statelor membre UE au expulzat diplomaţi ruşi de pe teritoriul lor, însă mai multe ţări s-au limitat să-şi recheme ambasadorii la Moscova la consultări.

Şeful diplomaţiei germane s-a pronunţat în favoarea unui recurs tot mai frecvent la votul cu o majoritate calificată în cadrul reuniunilor consacrate afacerilor externe, pentru a se tranşa asupra unor poziţii, iar apoi acţiona.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.