Benjamin Netanyahu şi rivalul său Benny Gantz au anunţat luni că au ajuns la un acord pentru a forma un guvern de coaliţie, după trei runde de alegeri neconcludente organizate în ultimul an în Israel, informează NBC.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Conservatorul Netanyahu va rămâne în fruncţia de prim-ministru 18 luni, apoi va fi înlocuit de liderul centrist Gantz.

Într-un mesaj publicat online, partidul lui Netanyahu, Likud, a transmis: „Un acord a fost semnat pentru instituirea unui guvern de urgenţă între prim-ministrul Benjamin Netanyahu şi preşedintele Partidului Albastru şi Alb, Benny Gantz”.

Anunţul vine după ce Gantz, fost şef al Statului Major, a fost ales lider provizoriu al Parlamentului israelian pe 26 martie.

„Acestea sunt vremuri neobişnuite şi cer decizii neobişnuite”, a spus Gantz luna trecută în urma votului care a înlesnit ajungerea la un acord între cele două părţi.

La cele mai recente alegeri, din 2 martie, niciunul dintre cele două partide nu a obşinut majoritate pentru a forma un guvern, chiar şi cu srijinul unor formaţiuni politice mai mici.

Yair Lapid şi Moshe Ya’alon, lideri ai Partidului Albastru şi Alb, au cerut să se separe de restul alianţei luna trecută, înaintea votului pentru conducerea Parlamentului. „Benny Gantz a decis azi să distrigă Albastru şi Alb pentru a se târî în Guvernul lui Netanyahu. Este o decizie dezamăgitoare”, a spus Lapid.

În noiembrie, Netanyahu a fost pus sub acuzare pentru mită şi fraudă. Netanyahu, cel mai longeviv prim-ministru israelian, ar putea primi o condamnare cu până la 10 ani de închisoare pentru mită şi de maxim 3 ani pentru fraudă. El a negat toate acuzaţiile.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.