Benjamin Netanyahu a renunţat luni la eforturile de a forma un nou guvern al Israelului, nereuşind să construiască o coaliţie majoritară, ceea ce creează oportunitatea ca rivalul său de centru Benny Gantz să îl înlocuiască în funcţia de premier, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Netanyahu, care conduce partidul de dreapta Likud, a anunţat că nu a fost capabil să formeze un guvern, în urma alegerilor din luna septembrie, şi că returnează mandatul preşedintelui Israelului, Reuven Rivlin.

Preşedintele Rivlin a declarat că intenţionează să îi încredinţeze lui Gantz sarcina de a forma un nou guvern.

”În ultimele săptămâni am făcut toate eforturile pentru a-l aduce pe Benny Gantz la masa negocierilor, toate eforturile pentru a forma un guvern naţional larg, toate eforturile pentru a evita alte alegeri”, a spus Netanyahu.

Gantz nu are o soluţie clară pentru formarea unei majorităţi şi, dacă nu va reuşi să facă acest lucru, atunci aproape sigur vor avea loc din nou alegeri generale, pentru a treia oară din luna aprilie.

Partidul Kahol Lavan (Albastru-alb, centru) al lui Ganz a anunţat într-un comunicat că ”este hotărât să formeze un guvern de unitate liberal”.

Forţa politică a lui Netanyahu, aflat la putere în ultimul deceniu şi timp de 13 ani în total, s-a erodat pe fondul acuzaţiilor de corupţie cu care se confruntă.

Gantz, fost general, s-a angajat să nu facă parte dintr-un guvern al cărui premier este acuzat de fapte penale.

Partidul Likud s-a plasat pe locul al doilea în alegerile din septembrie, obţinând 32 de locuri în Parlamentul cu 120 de locuri, în timp ce Partidul Kahol Lavan a obţinut 33 de locuri.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.