Belarusul nu vrea un conflict la frontiera sa cu Polonia, din cauza crizei migraţiei, dă asigurări luni preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko, în timp ce Uniunea Europeană (UE) pregăteşte noi sancţiuni împotriva Minskului în acest dosar, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Ţin să subliniez că nu vrem niciun conflict la frontiera noastră. Pentru noi ar fi absolut păgubos”, a declarat el, citat de agenţia belarusă de presă Belta.

Lukaşenko acuză, însă, în paralel, Polonia de faptul că ”are nevoie” de această criză din cauza ”problemelor interne” şi tensiunilor cu parteneri săi din UE.

Astfel, Minskul acţionează ”în mod activ” în vederea întoarcerii în ţara lor a migranţilor vizaţi, de la frontiera belarusă, a anunţat luni Lukaşenko.

Migranţii sunt însă ”încăpăţânaţi” şi nu vor să plece, a subliniat el.

”Noi suntem pregătiţi, aşa cum am fost întotdeauna, să-i punem pe toţi în avioane (...) care să-i ducă acasă”, a declarat el, citat de Belta.

”O muncă activă este în curs pentru a-i convinge pe aceşti oameni - vă rugăm să vă întoarceţi -, dar nimeni nu vrea să se întoarcă”, a adăugat el.

Mii de migranţi, majoritatea originari din Orentul Mijlociu, au ridicat, de mai multe zile, tabere la frontiera dintre Belarus şi Polonia, în condiţii de îngheţ.

UE îl acuză pe Lukaşenko de faptul că a organizat acest val al migraţiei - prin eliberarea de vize şi închirierea unor avioane -, pentru a se răzbuna împotriva sancţunilor occidentale impuse regimului său anul trecutl, în urma unei reprimări brutale a opoziţiei belaruse după alegerile prezidenţiale contestate.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.