Belarusul a început verificări în ceea ce priveşte pregătirea armatei sale pentru desfăşurarea de arme nucleare tactice, a anunţat marţi presa de stat de la Minsk, un anunţ care intervine simultan cu pregătirile pentru un exerciţiu nuclear desfăşurat de Rusia, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Agenţia de ştiri de stat BelTA l-a citat pe ministrul apărării, Viktor Hrenin, care a declarat că preşedintele Aleksandr Lukaşenko a ordonat o inspecţie surpriză a forţelor însărcinate cu gestionarea acestor arme.

În timpul inspecţiei, "va fi verificată întreaga gamă de activităţi, de la planificarea, pregătirea până la utilizarea loviturilor cu arme nucleare tactice", a declarat Hrenin.

Evenimente
20 mai - Evenimentul News.ro “Energy Road - Energie la tine acasă”. Parteneri: AS & Partners, FPPG, Delgaz Grid, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Premier Energy, Romgaz
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield
6 iunie - Maratonul Energiei

Verificările au implicat o divizie de rachete Iskander şi o escadrilă de avioane Su-25, a precizat el.

Lukaşenko a declarat în aprilie că au fost desfăşurate în Belarus "câteva zeci" de arme nucleare tactice ruseşti în cadrul unui acord anunţat anul trecut împreună cu preşedintele Vladimir Putin ca măsură de descurajare a Occidentului.

Armele nucleare tactice sunt concepute pentru a fi folosite pe câmpul de luptă, spre deosebire de focoasele strategice concepute pentru a nimici oraşe întregi ale inamicului.

Rusia a declarat luni că va exersa desfăşurarea unor astfel de arme în cadrul unui exerciţiu militar, după ceea ce Moscova a declarat că sunt ameninţări din partea Franţei, Marii Britanii şi Statelor Unite.

Un purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii militare ucrainene a declarat că Kievul nu vede nimic nou în acest exerciţiu, deoarece "şantajul nuclear este o practică constantă a regimului lui Putin".

Pe de altă parte, BelTA anunţă că Lukaşenko va merge miercuri şi joi în vizită de lucru la Moscova, în condiţiile în care liderul de la Minsk este nelipsit de la parada militară a Moscovei care marchează la 9 Mai Ziua Victoriei.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.