Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat miercuri că Seulul face o greşeală desfăşurând sistemul de apărare antirachetă american THAAD şi a cerut oprirea proiectului, relatează Reuters. De asemenea, oficialul a sugerat ca Phenianul să renunţe la programul său nuclear în schimbul opririi exerciţiilor militare comune SUA-Coreea de Sud, scrie AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

În cursul unei conferinţe de presă în marja reuniunii anuale a Parlamentului chinez, Wang a subliniat că sistemul THAAD subminează securitatea Chinei şi face Coreea de Sud mai puţin sigură.

Propunerea chineză vine în condiţiile în care Consiliul de Securitate al ONU a condamnat vehement marţi seară, la New York, cele mai recente tiruri de rachetă nord-coreene, înainte de reuniunea de urgenţă prevăzută pentru miercuri.

“Pentru a dezamorsa criza care se pregăteşte în Peninsula (Coreea – n.r.), China propune ca, în primă instanţă, (Phenianul – n.r.) să îşi suspende programele nuclear şi balistic, în schimbul opririi manevrelor militare pe scară largă ale Statelor Unite şi Coreei de Sud” lansate săptămâna trecută, a anunţat Wang.

El a fost întrebat despre riscul unui război în Peninsula Coreea, la două zile după tirurile balistice lansate de Phenian, urmate de anunţul privind desfăşurarea THAAD în Coreea de Sud.

"Cele două părţi sunt ca două trenuri care accelerează unul către celălalt, fără ca vreunul să cedeze”, a declarat ministrul chinez.

“Întrebarea este dacă cele două părţi se pregătesc cu adevărat de o coliziune frontală”, a adăugat el, explicând că prioritatea pentru Beijing este "aprinderea culorii roşii la semafor şi apăsarea frânelor celor două trenuri”.

Propunerea chineză, ce vizează să „readucă părţile la masa negocierilor”, potrivit lui Wang, are puţine şanse să fie ascultată.

Coreea de Nord a propus, la rândul său, în ianuarie 2015 suspendarea temporară a testelor sale nucleare, dacă Statele Unite îşi anulează manevrele prevăzute an de an în Coreea de Sud, însă atât Washingtonul, cât şi Seulul au respins propunerea.

În ceea ce priveşte scutul antirachetă american din Coreea de Sud, Beijingul a avertizat că acesta riscă să afecteze securitatea Seulului.

„Sistemele de detecţie şi alertă THAAD au o rază de acţiune care depăşeşte cu mult Peninsula Coreea. Acestea afectează securitatea strategică a Chinei”, a subliniat Wang. „Vecinii nu ar trebui să se comporte astfel, ceea ce ar putea submina securitatea” Coreei de Sud, a mai spus el. 

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.