China denunţă luni drept o ”provocare politică” declaraţii ale ministrului german de Externe Annalena Baerbock, care l-a catalogat drept un ”dictator”, joi, într-un interviu acordat Fox News, pe preşedintele Xi Jinping, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

”Aceste comentarii sunt extrem de absurde şi constituie o gravă atingere a demnităţii politice a Chinei şi o provocare politică deschisă”, denunţă într-o conferinţă de presă zilnică o purtătoare de cuânt a Ministerului chinez de Externe Mao Ning.

Annalena Baerbock a folosit cuvântul ”dictator” într-un interviu acordat Fox News joi, în timpul unei vizite în Statele Unite.

”Dacă Putin ar câştiga acest război, ce semnal al transmite altor dictatori din lume, ca Xi, ca preşedintele chinez? De aceea Ucraina trebuie să câştige acest război”, a declarat ea.

China este ”puternic nemulţumită” de aceste declaraţii şi a făcut ”demersuri solemne pe lângă partea germană, pe cale diplomatică”, declară Mao Ning.

Beijingul este primul partener comercial al Germaniei, care a publicat în iulie o lege prin care vrea să devină mai puţin dependentă de această relaţie şi să-şi protejeze mai bine interesele strategice împotriva unei Chine ”tot mai ofensive”.

”Suntem realişti şi nu naivi”, avertiza la prezentarea acestui proiect de lege Annalena Baerbock, al cărei partid ecologist (Verzii) pledează în favoarea unei atitudini mai dure decât a Partidului Social Democrat (SPD) al cancelarului Olaf Scholz şi a Partidului Liberal (FDP), cu care formează coaliţia aflată la putere în Germania.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.