China denunţă joi o ”manipulare” a Statelor Unite, în urma publicării miercuri a unui raport al Pentagonului care anunţă o accelerare a programului nuclear chinez, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Departramentul american al Apărării estimează în acest raport că Beijingul poate lansa rachete balistice înarmate cu focoase nucleare de pe uscat, de pe mare şidin aer.

China ar putea să dispună de ”700 de focoase nucleare până în 2027”, se arată în acest raport anual al Pentagonului privind capacităţile militare chineze.

”Probabil că Beijingul caută să se doteze cu cel puţin 1.000 de focoase nucleare până în 2030, un ritm superior ritmului şi volumului estimat în 2020”, se arată în raport.

Un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Wang Wenbin, a acuzat, în replică, Statele Unite de faptul că încearcă să ”tragă de păr” teaza unei ameninţări chineze.

”Raportul publicat de Pentagon, la fel ca cele dinainte, ignoră faptele şi este plin de prejudecăţi”, a declarat presei Wang Wenbin.

El a denunţat o ”manipulare” a Washingtonului.

Chiar şi cu 1.000 de focoase nucleare, arsenalul chinez ar fi departe să egaleze arsenalele Statelor Unite sau Rusiei, care deţin, numai ele două, peste 90% din armamentul nuclear mondial.

Statele Unite deţin 5.550 de foacoase, iar Rusia 6.255, potrivit unor estimări ale Institutului Internaţional de Cercetarea Păcii din Stockholm (SIPRI).

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.