Hunter Biden, fiul preşedintelui Joe Biden, al cărui acord de recunoaştere a vinovăţiei pentru acuzaţii federale referitoare la neplata unor impozite şi deţinerea de arme de foc a fost făcut public marţi, nu este nici pe departe prima rudă prezidenţială ale cărei probleme personale au adus titluri nedorite în presă şi dureri de cap pentru Casa Albă, relatează Associated Press.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Hunter Biden va pleda vinovat pentru infracţiuni fiscale minore, în cadrul unui acord care, atât timp cât respectă anumite condiţii, îi permite totodată să evite urmărirea penală completă pentru o acuzaţie referitoare la posesia ilegală a unei arme de foc în calitate de consumator de droguri. Acordul pune capăt unei anchete de lungă durată a Departamentului de Justiţie în legătură cu fiul preşedintelui, cunoscut de mult timp ca având probleme cu abuzul de stupefiante.

Copiii preşedinţilor americani, precum Hunter Biden, sunt de mult timp în vizorul publicului, fiind subiecte de fascinaţie şi curiozitate, fiecare mişcare a acestora fiind intens urmărită.

Fiul fostului preşedinte Donald Trump, Donald Jr. de exemplu, a fost în atenţia presei pentru că s-a întâlnit cu agenţi ruşi care ofereau informaţii dăunătoare despre Hillary Clinton în timpul campaniei prezidenţiale din 2016.

Uneori, comportamentul este pur şi simplu copilăresc, cum ar fi cazul micului Quentin Roosevelt (fiul fostului preşedinte Theodore Roosevelt) care şi-a trecut căruciorul de jucărie printr-un tablou al primei-doamne. Sau Alice Roosevelt, sora lui Quentin, care înjura, apărea la petreceri cu şarpele ei de companie şi era atât de hotărâtă să fumeze la Casa Albă, încât odată a convocat o conferinţă de presă pe acoperişul acesteia şi şi-a aprins o ţigară acolo. "Pot fie să conduc ţara, fie să mă ocup de Alice, dar este imposibil să le fac pe amândouă", s-a plâns celebrul preşedinte.

CUM A REACŢIONAT GEORGE W. BUSH CÂND FIICA SA ŞI-A CERUT SCUZE PENTRU CĂ A CONSUMAT ALCOOL

Alte comportamente nepotrivite ale copiilor de preşedinţi au fost mai grave şi au presupus încălcarea legii.

Jenna şi Barbara, fiicele gemene ale preşedintelui George W. Bush, au fost arestate fiecare pentru consum de alcool ca minore, în decurs de cinci săptămâni, în 2001. Jenna Bush Hager, care acum lucrează ca prezentatoare de televiziune pentru NBC, a relatat în timpul unei discuţii în cadrul emisiunii "Today with Hoda & Jenna" cum tatăl ei i-a răspuns cu propriile scuze în timp ce ea încerca să-şi ceară iertare. "Când l-am sunat pe tatăl meu pentru a-i spune: "Îmi pare foarte rău", el a spus: "Nu, mie îmi pare rău"", a relatat Jenna Bush Hager. "A spus: 'Îmi pare rău, ţi-am spus că poţi avea o viaţă normală şi de fapt nu poţi. Nu poţi să-şi comanzi Margarita'". Ea a adăugat despre părinţii ei: "I-am făcut de ruşine pe scena mondială, deşi nu au spus-o niciodată".

Atât John Adams, al doilea preşedinte al SUA, cât şi fiul său, John Quincy Adams, al şaselea preşedinte, au avut copii care au suferit de alcoolism. George W. Bush, el însuşi un viitor copil de preşedinte, a fost arestat pentru conducere sub influenţa alcoolului în 1976, la vârsta de 30 de ani, şi a decis să renunţe la alcool un deceniu mai târziu.

JOE BIDEN, ÎN COMISIA CARE A INVESTIGAT AFACERILE DIN STRĂINĂTATE ALE LUI BILLY CARTER

În cazul altor preşedinţi, afacerile financiare ale rudelor le-au adus o publicitate negativă.

Un exemplu notabil a fost Billy Carter, fratele mai mic al preşedintelui Jimmy Carter. Era iubitor de bere, deja controversat pentru că făcea remarci rasiste şi antisemite, până când s-a aflat că a fost plătit de guvernul libian, care i-a acoperit facturi şi diverse cheltuieli în valoare de 220.000 de dolari. După ce i-a calificat pe libieni drept "cei mai buni prieteni pe care îi avea în lume", acţiunile lui Billy Carter au fost analizate de Comisia juridică a Senatului, care a votat în unanimitate pentru înfiinţarea unui grup care să analizeze afacerile în străinătate ale fratelui preşedintelui. Din acea comisie făcea parte, la acea vreme, un tânăr senator: Joe Biden.

Richard Nixon a cerut cândva CIA îl pună sub o "acoperire completă" pe fratele său Donald, ale cărui legături de afaceri, a acuzat preşedintele, i-au dăunat în alegeri, potrivit unor cărţi scrise de foşti colaboratori ai lui Nixon. Deşi CIA a refuzat, Secret Service a fost de acord să îl supravegheze pe Donald, care avea legături cu miliardarul Howard Hughes şi a primit odată un împrumut de 205.000 de dolari de la acesta.

Neil Bush, unul dintre cei şase copii ai preşedintelui George H.W. Bush, a fost director extern la o companie de economii şi împrumuturi care a dat faliment şi care a intrat sub supravegherea autorităţilor federale de reglementare în anii 1990. El nu s-a confruntat cu acuzaţii penale, dar a fost de acord să contribuie la soluţionarea unui proces civil intentat de Federal Deposit Insurance Corp. ca unul dintre cei 12 inculpaţi într-un proces de neglijenţă. Neil Bush s-a confruntat cu acuzaţii de conflict de interese prin prisma poziţiei sale la Silverado Banking, Savings and Loan Association din Denver, acuzaţii pe care le-a negat în mod repetat. El a afirmat că a fost vizat în mod nedrept pentru că era fiul unui preşedinte.

PROBLEMELE FAMILIEI CLINTON

Fraţii fostei prime-doamne Hillary Clinton - Tony şi Hugh Rodham - au fost mustraţi în mod public de administraţia cumnatului lor pentru un proiect de afaceri care presupunea exportul de alune din Republica Georgia cu ajutorul unui rival politic al lui Eduard Şevardnadze, care era preşedintele ţării la acea vreme.

Deşi Casa Albă Clinton s-a distanţat de aceste afaceri, nu a ezitat să ofere ajutor prezidenţial altor membri ai familiei. Cu puţin timp înainte de a-şi încheia mandatul în 2001, preşedintele Bill Clinton l-a graţiat pe fratele său vitreg, Roger, pentru o infracţiune legată de droguri din 1985, în care a fost acuzat de conspiraţie în vederea distribuirii de cocaină. Preşedintele a apreciat că această condamnare a contribuit la schimbarea vieţii lui Roger Clinton şi i-a spus procurorului Asa Hutchinson, procurorul de atunci, că episodul i-a salvat probabil viaţa fratelui său. "Acuzarea a fost foarte dură cu familia, iar Clinton, pe atunci guvernator, a reacţionat aşa cum ar fi făcut-o un frate iubitor", a declarat la vremea respectivă Hutchinson, care acum candidează pentru nominalizarea republicană la preşedinţie. "Nu l-am urmărit atât de îndeaproape pe Roger, dar ştiu că a făcut eforturi pentru a se schimba", a spus Hutchinson.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.