Preşedintele sirian Bashar al-Assad a declarat joi că obiectivul final al guvernului său este reinstituirea autorităţii statului în zonele controlate de kurzi din nord-estul Siriei, după retragerea bruscă a trupelor Statelor Unite, dar a spus că acest lucru va avea loc treptat, transmite Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Într-un interviu acordat la televiziune, Assad a mai spus că acordul dintre preşedintele turc Tayyip Erdogan şi preşedintele rus Vladimir Putin pentru împingerea miliţiilor YPG conduse de kurzi dintr-o ”zonă sigură” de 30 de kilometri de-a lungul frontierei este un pas ”pozitiv” care va ajuta Damascul să îşi atingă acest obiectiv.

”Poate că nu va reuşi totul...crează, sperăm, condiţiile pentru eliberarea zonei în viitorul apropiat”, a spus Assad, care a rămas la putere în Damasc pe parcursul a peste opt ani de război civil cu sprijinul Rusiei şi Iranului.

Miliţiile kurde YPG au ajuns la un acord cu Damascul pentru a ocupa poziţii în apropierea graniţei, la scurt timp după anunţul preşedintelui american Donald Trump, de la începutul lunii octombrie, că retrage trupele americane din nord-estul Siriei. Decizia a permis Turciei să lanseze ofensiva împotriva kurzilor, care s-au simţit abandonaţi de SUA.

Kurzilor nu li se va cere imediat să îşi predea armele atunci când armata siriană va intra în regiune, în cadrul unui acord cu aceştia care va readuce teritoriul sub controlul statului, a arătat Assad.

”Există grupări armate de la care nu ne putem aştepta să îşi predea armele imediat, dar obiectivul final este să revenim la situaţia anterioară, în care statul deţinea controlul complet”, a spus acesta.

Cu sprijin american, forţele kurde care au condus Forţele Democrate Siriene (SDF) au preluat controlul în majoritatea regiunii de nord-est a Siriei de la militanţii Statului Islamic. Dar resentimentele populaţiei arabe majoritate din estul Siriei împotriva kurzilor aflaţi la conducere a crescut.

Assad a mai spus că decizia de săptămâna trecută a lui Trump de a menţine un număr mic de militari în regiunile conduse de kurzi în Siria, unde există petrol, arată că Washingtonul este o putere colonială, a cărei soartă va fi să plece, pentru că sirienii se vor opune ocupaţiei ca în Irak.

viewscnt

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.