Oficiali ai Ambasadei SUA de la Moscova s-au întâlnit joi cu baschetbalista americană Brittney Griner, condamnată în Rusia la 9 ani închisoare şi pe care Washingtonul încearcă să o elibereze în cadrul unui schimb de prizonieri propus Moscovei.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

„Ni s-a spus că se simte foarte bine, atât cât se poate în aceste circumstanţe. Aşa cum am mai spus, guvernul SUA a făcut o ofertă semnificativă ruşilor pentru a rezolva actuala încarcerare, inacceptabilă şi nedreaptă, abuzivă, a cetăţenilor americani Brittney Griner şi Paul Whelan”, a declarat declarat purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, citată de CNN.

„Pot să vă spun, de asemenea, că în săptămânile care au urmat, în ciuda lipsei de bună-credinţă în negocieri din partea ruşilor, guvernul SUA a continuat să susţină această ofertă şi să propună ruşilor, prin toate canalele disponibile, potenţiale căi alternative de progres. Aceasta continuă să fie o prioritate de top”, a adăugat ea.

Oficialii ambasadei SUA avuseseră ultimul contact faţă în faţă cu Britnney Griner în luna august.

Vedetă a baschetului american, Brittney Griner a fost reţinută pe aeroportul din Moscova cu doar câteva zile înainte ca Rusia să invadeze Ucraina, iar autorităţile ruse au acuzat-o că avea în bagaj ulei de canabis. Cazul ei a stârnit îngrijorare că este folosită ca pion politic pe fondul războiului dintre Rusia şi Ucraina. Luna trecută, un judecător din Rusia a respins apelul făcut de americancă şi i-a menţinut condamnarea, reducându-i doar cu puţin pedeapsa cu nouă ani de închisoare primită în primă instanţă.

Oficialii americani încearcă să obţină eliberarea sportivei, dar şi a lui Paul Whelan, un alt american încarcerat în Rusia, propunând Moscovei un schimb de prizonieri. Paul Whelan este un fost puşcaş marin, reţinut în Rusia la sfârşitul anului 2018 pe motiv că ar fi spion.

Pe surse, s-a vehiculat informaţia că printre prizonierii propuşi la schimb de Washington s-ar număra Viktor Bout, un celebru traficant rus de arme, poreclit şi „Negustorul morţii”, care în prezent ispăşeşte o pedeapsă cu 25 de ani de închisoare în SUA. Povestea lui a făcut obiectul unui film, „Lord of the War” (2005), cu Nicholas Cage în rolul principal.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.