Negociatorul-şef UE al Brexitului Michel Barnier le-a spus joi unor eurodeputaţi, în cadrul unei reuniuni, că este ”dificil, dar este posibil să se ajungă la un acord” post-Brexit cu Regatul Unit până vineri, potrivit mai multor participanţi, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Barnier a anunţat progrese în cadrul negocierilor, însă a subliniat că există în continuare divergenţe importante cu privire la pescuit, o temă deosebit de sensibilă pentru Franţa şi Olanda, potrivit uneia dintre aceste surse.

Negociatorul-şef UE al Brexitului a anunţat de asemenea pe Twitter ”progrese bune” în negocieri, însă a subliniat că ”rămân obstacole” în continuare, cu două săptămâni înainte de divorţul definitiv între Regatul Unit şi Uniunea Europeană.

O ieşire a regatului din piaţa unică europeană, în noaptea de 31 decembrie, în baza reglementărilor Organizaţiei Mondiale a Conerţului (OMC) - adică fără un acord de liber-schimb -, ”rămâne rezultatul cel mai probabil”, a declarat presei un purtător de cuvânt al premierului britanic Boris Johnson.

Însă negociatorii munceasc în continuare să ”acopere divergenţele”, a adăugat el.

Orizontul pare să se degaje, de câteva zile, către un acord, în urma unor progrese reale în cadrul negocierilor, însă pescuitul rămâne principalul punct de blocaj.

”Uneori avem sentimentul că nu vom reuţi să ajungem la o soluţie”, a recunoscut miercuri preşedinta Comisiei Europene (CE) Ursula von der Leyen.

Regatul Unit, care a părăsit în mod oficial Uniunea Europeană la 31 ianuarie, urmează să părăsească definitiv piaţa unică şi Uniunea Vamală la 31 decembrie.

O ieşire fără acord - cu taxe vamale şi cote OMC - ar urma să aibă consecinţe grave asupra economiilor celor două părţi, zguduite de pandemia covid-19.

 
 
viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.