Michel Barnier a îndemnat luni Londra să ”cedeze asupra a ceva” pentru a ieşi din impasul Brexitului, înaintea unei întâlniri cu ministrul britanic al Brexitului Stephen Barclay, relatează Reuters.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Negociatorul-şef UE al Brexitului a catalogat drept interesantă ideea unei uniuni vamale permanente cu Uniunea Europeană, propusă de către liderul Partidului Laburist (opoziţie) Jeremy Corbyn.

Termenele în vederea găsirii unei soluţii înaintea Brexitului, prevăzut la 29 martie, au devenit ”extrem de scurte”, a avertizat Barnier într-o conferinţă de presă, la Luxembourg, după o întâlnire cu premierul luxemburghez Xavier Bettel.

Nicio soluţie nu se întrezăreşte cu privire la Brexit, după ce Camera Comunelor a respins masiv, la 15 ianuarie, acordul pe care Theresa May l-a încheiat cu UE, în noiembrie.

Premierul britanic a fost însărcinat de Parlament să renegocieze ”acordul retragerii” (”Withdrawal Bill”), ceea ce Bruxellesul refuză să facă şi acceptă doar o revizuire a ”declaraţiei politice” care-l însoţeşte în anexă.

Jeremy Corbyn i-a trimis kiercuri o scrisoare lui May, în care prezită cele cinci condiţii prin care Partidul laburist (Labour) ar putea să susţină un acord al Brexitului revizuit - şi anume o uniune vamală ”permanentă şi generală” valabilă în întregul Regat Unit - o idee respinsă de premier.

”Mi s-a părut interesantă scrisoarea lui Corbyn, prin tonul şi conţinutul ei”, a declarat luni Michel Barnier lundi.

”Trebuie ca partea britanică să cedeze asupra a ceva”, a adăugat el.

Potrivit negociatorului-şef UE al Brexitului, Theresa May nu intenţionează să amâne Brexitul pentru a intra la negocieri cu Bruxellesul.

May urmează să-i informeze marţi pe deputaţii din Camera Comunelor despre situaţia încercărilor sale de a renegocia acordul, înaintea se supunerea unor noi amendamente la vot joi.

Potrivit unei surse guvernamentale, conducătoarea conservatoare ar urma să le ceară parlamentarilor să reafirme, cu această ocazie, că o susţin în încercarea de a renegocia ”plasa de siguranţă” ("backstop") cu privire la frontiera irlandeză.

Michel Barnier a reafirmat, la rândul său, că acordul retragerii - care include "backstop"-ul - ”rămâne cel mai bun mijloc de a garanta o retragere ordonată a regatului Unit”.

”Noi suntem hotărâţi să organizăm o retragere ordonată”, a subliniat fostul ministru francez de Externe.

”Această retragere ordonată este condiţia de care avem nevoie pentru a ne construi (...) viitoarea relaţie”, a insistat el.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.