Biroul regional de luptă împotriva terorismului din subordinea Parchetului din Düsseldorf anunţă miercuri că preia o anchetă cu privire la un jihadist în vârstă de 29 de ani, cunoscut poliţiei germane, arestat în urma unor suspiciuni cu privire la pregătirea unui atentat în Germania vizând o manifestaţie proisraeliană, relatează AFP.

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Acest tânăr. căruia autorităţile germane nu-i dezvăluie identitatea, este suspectat de ”conspiraţie în vederea comiterii unei infracţiuni sau unei omucideri”, anunţă într-un comunicat parchetul din vestul Germaniei.

”SCENARIU AL NUI ATENTAT”

Elemente arată că ”suspectul s-a putut afla în contact cu o persoană care locuieşte în străinătate din motive (condamnabile) penal”, anunţă parchetul fără să ofere detalii.

Parchetul analizează o eventuală înfăţişare a bărbatului în faţa unui judecător.

Bărbatul a fost arestat marţi seara, la domiciliul său, la Duisburg (vest), iar poliţia a anunţat că a primit ”indicii ale unui posibil scenariu al unui atentat”.

Apartamentul bărbatului a fost percheziţionat.

Suspectul ”pare că s-a informat cu privire la eventuale ţionte ale unui atentat, în legătură cu o manifestaţie proisraeliană”, a anunţat miercuri ministrul de Interne al landului Rhenania de Nord-Wesfalia, Herbert Reul. care a confirmat astfel dezvăluiri de presă în acest sens.

Poliţia a fost alertată de către ”un serviciu de informaţii clasificate extern”, a dezvăluit el într-o conferinţă de presă.

”Primele analize ale unor suporturi de date” confiscate la domiciulul suspectului ”au firnizat alte elemente care (...) consolidează suspiciunile care-l vizează”, a adăugat el.

ATAC CU CAMIONUL

Mai multe publicaţii îl identifică pe bărbat ca fiind Tarik S., un germano-egiptean cu un lung trecut jihadist.

Revita Der Speiegel şi tabloidul Bild scriu că autorităţile se temeau că el ar putea planifica un atac cu camionul la o adunare proisraeliană.

Este neclar dacă a ţintit sau nu o anumită manifestaţie.

Însă alerta a fost considerată suficient de gravă pentru a conduce la arestarea bărbatului.

”Nu putem exclude o legătură cu situaţia din Orientul Mijlociu sau Israel, dar nici nu o putem confirma”, declară Reul.

Autorităţile sau indicii care sugerează că persoana arestată este Tarik S.

Parchetul precizează că suspectul a fost condamnat în 2007, după ce s-a întors în Germania, ”de către unh tribunal pentru minori din Düsseldorf, la cinci ani de închisoare cu executarea cu privire la apartenenţă la organizaţia jihadistă Statul Islamic (SI)”.

Reul declară că suspectul s-a dus în 2013 în Siria, unde a intrat în SI.

Aceste două elemente fac parte din biografia lui Tarik S., care şi-a luat în Siria, potrivit Der Spiegel, numele de război de ”Osama Al Almani” (Osama germanul).

Germania a consolidat securitatea la edificii evreieşti la 7 octombrie, când mişcarea islamistă palestiniană Hamas a lansat un atac sâmgeros în Israel, care răspunde prin bombardamente masive în Fâşia Gaza.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.