Un bărbat a fost ”neutralizat” marţi seara de militari belgieni după explozia bagajului acestuia în gara Bruxelles-Central, fără să rănească pe cineva, relatează AFP

Distribuie pe Facebook Distribuie pe Twitter Distribuie pe Email

Potrivit unui martor, autorul a strigat ”Allah Akbar” chiar înainte de explozie, care a avut un suflu puternic, potrivit poliţiei.

”Militarii l-au neutralizat cu focuri de armă” către ora locală 20.50 (21.50, ora României), a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei belgiene, Peter De Waele.

”Nu ştim dacă e mort sau nu”, a declarat o purtătoare de cuvânt a poliţiei locale pentru postul belgian de televiziune RTL.

Către ora locală 22.30 (23.30, ora României), suspectul se afla în continuare la sol, nemişcat, iar serviciul de deminare verifica eventuala prezenţă  a unor explozivi asupra lui, potrivit unor informaţii transmise de Parchetul federal, însărcinat cu cazuri de terorism şi care a preluat ancheta, potrivit agenţiei Belga.

Gara a fost izolată de forţe de ordine, şi evacuată, ceea ce a provocat ”o reală panică”, potrivit unui purtător de cuvânt al Infrabel, gestionarul reţelei feroviare belgiene.

”Oameni traversau căile” ferate, a adăugat el. Întregul trafic feroviar a fost întrerupt.

”Mica explozie”, potrivit poliţiei, pare că a provenit de la o valiză, potrivit unui martor. Fotografii postate de martori pe reţele de socializare surprind o flacără înaltă de câţiva metri pe un culoar al gării, care pare puţin frecventat.

”La demisol, cineva striga. Nu i-am acordat atenţie. Apoi el a strigat Allah Akbar. Iar atunci a declanşat explozia valizei pe roţi”, a declarat Nicolas Van Herrewegen, un martor direct la scenă, un agent de triaj din cadrul Societăţii Naţionale a Căilor Ferate Belgiene (SNCB).

”Nu a fost o explozie cu adevărat mare, însă impactul a fost destul de puternic. Pe o rază de doi-trei metri oamenii au plecat în fugă”, spune agentul de triaj.

SITUAŢIE ”SUB CONTROL”

Situaţia era sub control în gară, care se află în centrul Bruxellesului şi în apropiere de faimoasa Grand Place, a precizat Centrul de criză belgian într-un mesaj postat pe Twitter.

Toate străzile din jur erau blocate de numeroase vehicule de poliţie şi militari înarmaţi, a constat un jurnalist AFP. Poliţişti înarmaţi şi purtând veste antiglonţ se aflau la post.

Acest incident are loc într-un context de multiplicare a atacurilor teroriste jihadiste în Europa, în ultimele luni, mai ales în Marea Britanie şi Franţa.

Luni după-amiaza, un bărbat pe numele căruia există o fişă S din cauza apartenenţei sale la ”mişcarea islamistă radicală” a încercat să intre cu maşina sa într-un furgon aparţinând jandarmeriei, pe Champs-Elysées, la Paris, la câteva sute de metri de locul unde un poliţist a fost ucis de un jihadist în urmă cu două luni.

După ce a fost scos din vehicul de către forţele de ordine, atacatorul a murit, la scurt timp după aceea, din cauza unui ”stop cardio-respirator”, cauzat probabil de ”un efect de suflu” şi de ”inhalarea de fum”, a declarat marţi o sursă apropiată dosarului.

Bruxellesul a fost însângerat pe 22 martie 2016 de atentate revendicate de organizaţia Statul Islamic. Jihadişti s-au detonat în metrou şi pe aeroportul de la Bruxelles, omorând 32 de persoane.

Ancheta a arătat că ei făceau parte din aceeaşi celulă care a comis atentatele de la Paris de pe 13 noiembrie 2015, soldate cu 130 de morţi.

viewscnt
Urmărește-ne și pe Google News

Articolul de mai sus este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi un mail pe adresa abonamente@news.ro.